• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2024

12:06

U prestonici šljive, jedna porodica rešila da gaji nešto sasvim drugo! I ide im!

RTS printscreen

Vesti

U prestonici šljive, jedna porodica rešila da gaji nešto sasvim drugo! I ide im!

Podeli vest

Opština Blace jedna je od najvećih po proizvodnji šljive u Srbiji. Ima oko 10.000 stanovnika pa tamo vole da kažu da na svakog dođe po 300 stabala šljiva! Ali, porodica Đurković poznata je i po drugim vrstama voća i bilja...

Njihov rasadnik mediteranskog bilja i voća tokom cele godine traži pažnju, pa plodove imaju i tokom zime. 

Bogat asortiman biljaka potiče iz Drača odakle je Suzana, tehničar hortikulture, udata za Vidosava, šumarskog tehničara koji se bavio uglavnom poljoprivredom.

- Došla sam pre 11 godina iz Albanije. Volim te biljke, zbog toga sam počela da radim taj posao za moju porodicu - ispričala je Suzana za RTS.

Foto: printscreen RTS

Suzana je došla iz Drača u Blace i nastavila da radi ono što voli

 

- Pre desetak godina i za mene je to bilo špansko selo, nisam bio upućen, ali pored supruge koja je već bila u tom poslu, počeo sam da učim. Ona me je uputila na primer na lovorov list, fotiniju, tri-četiri vrste palme koje donosimo. Kad se pojavimo negde na pijaci sa kumkvatom niko ne zna šta je - objašnjava Vidosav Đurković.

Kumkvat je citrusno voće bogato antioksidantima. Plod se jede sa korom i prerađuje se u slatko i džem. Obožavaju ga mlađi Đurkovići, Božidar i Vasilije jer je ukusan i osvežava dok rade.

 

- Mi najviše pomažemo mami i tati oko plevljenja biljaka i zalivanja i oko utovara. Mogu neke da vam nabrojim, to su cikas palma, lovorov list, fotinija, kumkvat, limun, palma lepeza, urmina palma - nabraja Božidar.

Vidosav otkriva da im je želja da na svom poljoprivrednom gazdinstvu prošire delatnost.

- Planiramo da nam se deca u budućnosti time bave, jer sebe vidimo ovde u proizvodnji tog cveća.

Licencu i sertifikate Vidosav je pribavio, kako kaže, još da stasaju mlade snage pa da šire posao u veliki staklenik i plastenike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set