• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj. S.

18.08.2023

15:53

U ovom mestu na svakog stanovnika dođe po 300 stabala šljiva! Do nedelje, tamo je sve u znaku ovog voća!

G. Veljković

Vesti

U ovom mestu na svakog stanovnika dođe po 300 stabala šljiva! Do nedelje, tamo je sve u znaku ovog voća!

Podeli vest

Centralna gradska ulica u opštini Blace naredna tri dana zove se Ulica šljive! Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković danas je svečano otvorila tradicionalnu manifestciju 21. Dane šljive ili Šljivijadu...

U ovoj opštini, koja ima oko 10.000 stanovnika, kažu, na svakog dođe po 300 stabala šljiva! Ovo voće je ovde od davnina mnogima izvor prihoda i brojne generacije su odrasle gajeći voćnjake. Već prvog dana 21. Šljivijade primetno je da ima sve više mlađih izlagača, koji su izneli svoje proizvode. 

Od svežih zrelih plodova, rakije, šljivovice, džemova, slatkog, kolača do "vesele mašine" koju je u Blace dovezao kazandžija Nedić iz sela Razbojna.

Đaci Poljoprivredne škole imali su svoj štand sa ovogodišnjim rodom sa školskog dobra, a vredne mlade domaćice su baš na ulici pokazale kako se pravi slatki specijaliteti od šljiva. 

Foto: G. V.

Maja Burgić pravi domaće slatko

Maja Burgić, pored brojnih voćnih rakija koje decenijama pravi familija Burgić iz sela Trbunja, donela je i svoje sveže kuvano slatko.

- Domaćinstvo koje vodi moj svekar više puta je nagrađivano za rakije od šljive i drugog voća na poljoprivrednim sajmovima. Sada imamo i slatko, džemove i reč je o potpuno prirodnim proizvodima - kaže Maja. 

 

Cela Ulica šljive miriše na sveže plodove, čuju se nazdravljanja i dovici, a tek je prvi dan. 

Večeras tamo peva Lepa Brena a u subotu, koja će biti u znaku sportskih i kulinarskih takmičenja, nastupiće Sanja Vučić.

U nedelju, poslednjeg dana manifestacije, održaće se aero-skup a saznaćemo i ko ima najbolju šljivovicu i šljivik. Dane šljive "odjaviće" koncertom Peđa Jovanovića.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set