• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

11.01.2024

11:04

Anita i Uroš imaju devetoro dece, a dali su im posebna imena! Žive u selu proroka Tarabića

Grad Užice

Vesti

Anita i Uroš imaju devetoro dece, a dali su im posebna imena! Žive u selu proroka Tarabića

Podeli vest

Kad god se ranije pominjalo selo Kremna prvo bismo pomislili na braću Tarabić i njihova proročanstva. Poslednjih dana, međutim, priča se o porodici Tošić...

Dom Uroša i Anite koji su sa svoje devetoro dece pre pet godina odlučili da se iz Beograda presele u ovo živopisno selo, pred Božić je posetila gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević i uručila im poklone. Tako je i šira javnost bila impresionirana jedanaestočlanom porodicom i njihovom smelom odlukom da veliki grad zamene selom..

- Dom je tamo gde je porodica srećna i zajedno. Često smo putovali kod rođaka u Republiku Srpsku, nedaleko od Višegrada, i prolazili kroz Kremna. A kada smo tuda prolazili svraćali smo kod prijatelja u ovom selu. Sva ta lepota, priroda i mir uticala je da 2016. godine kupimo ovde vikendicu, tu smo provodili raspuste, a 2019. godine odlučili smo da se preselimo. Adaptirali smo kuću za našu porodicu i sve odlično funkcioniše – počinje priču Uroš, nekadašnji direktor beogradskog FK Rad, koji sada radi u Sportskom savezu Zlatiborskog okruga.

Foto: Grad Užice

Pred Božić ih je posetila gradonačelnica Užica Jelena Ranković Radivojević

 

Deci nije smetalo što su veliku, gradsku školu zamenili seoskom, a meštani zaseoka u kome žive su se preporodili. 

- Deca su se brzo uklopila. Cela škola u Kremnima ima samo 30 đaka. I svi se međusobno druže i igraju od prvog do osmog razreda. Oko nas je tridesetak domaćinstava, uglavnom stariji ljudi i mnogo puta su mi rekli da srećni što ponovo čuju dečiji smeh u komšiluku – kaže Uroš. 

Mnogi su zadivljeni imenima koja nose njihova deca, a Uroš odgovara da su samo poštovali veru i tradiciju.

Foto: Grad Užice

Milica je prva devojčica u porodici

- Prvi je Damjan koji ima 22 godine. On je rođen na dan Svetog Damjana i Kozme. A kada je došao drugi sin, on je dobio ime Kozma. Milica je prva devojčica i običaj u srpskim porodicama je da se prvom ženskom detetu daje ime Milica. Kasijana je rođena na dan Svete Kasijane, o kojoj je pisao i vladika Nikolaj Velimirović. Urošica je rođen na dan srpskog kralja Stefana, koji je imao sina Uroša. Maksim je dobio ime po svetom Maksimu. Ćerka je ponela ime Sofija po majčinoj želji a koje znači veru, ljubav i nadu. Nektarije se rodio dok sam radio u FK "Rad"a krsna slava tog kluba je Sveti Nektarije. Najmlađa ćerka je dobila ime po svetoj Emiliji, koja je imala devetoro dece, od kojih su pet postali svetitelji, među kojima je sveti Vasilije Veliki, pa je ona kao deveto dete dobila ime Emilija – otkriva ponosni otac.

Zdrava srpska porodica, kaže, trebalo bi da ima najmanje četvoro dece. 

- Tako ne bismo strepeli da nestanemo. Ne znam, nekako je danas ljudima čudno kada kažem da imam devetoro dece. To je nekada bilo normalno, od šest pa naviše - dodaje Uroš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)
Live TV

Nacizam menja ruho i pretvara se u talog autošovinizma! Nemačka je uništila tradicionalnu porodicu! (VIDEO)

Od izlaska Velike Britanije iz EU mislili smo da će ova organizacija ojačati sebe. Od olaska Angele Merkel Evropa je došla na granicu rasula. U emisiji "Rat uživo" gosti su bili Dragan Vasiljković iz fondacije Kapetan Dragan i Mihajlo Olujić, geopolitički analitičar. Uživo u program javio se i novinar Vladimir Vidić, kao i novinar Dejan Jelača i dopisnik TV Informera Lazar Stević.

18.05.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set