• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

07.04.2023

13:59

ZDRAVLJE ZA SVE U KIKINDI! Pacijenti i doktori ukazali na značaj preventive na Svetski dan zdravlja

V.N.

Vesti

ZDRAVLJE ZA SVE U KIKINDI! Pacijenti i doktori ukazali na značaj preventive na Svetski dan zdravlja

Podeli vest

Kontrolom šećera u krvi i krvnog pritiska građanima na gradskom trgu, Crveni krst u Kikindi u saradnji sa Savetom za zdravlje lokalne samouprave, obeležio je danas Svetski dan zdravlja, 7. april, koji ove godine nosi slogan ,,Zdravlje za sve“.

Branko Galić (65), jedan je od mnogobrojnih Kikinđana koji je danas došao da proveri krvni pritisak i šećer u krvi.

- Kao srčani bolesnik redovno kontrolišem sve parametre koji utiču na zdravstveno stanje. Bitno je da čovek dođe i utvrdi svoje zdravstveno stanje. Važno je i da mladi i stari svake godine urade jedan sistematski pregled., i rendgen i ultrazvuk, jer živimo u stresnim vremenima. Životna okolina je zagađena, hrana nezdrava, a prevencija je veoma važna-kaže Galić.

Slogan „Zdravlje za sve“ odabran je kako bi se skrenula pažnja na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, a to podrazumeva da svako ima pristup zdravstvenim uslugama, kada i gde su mu potrebne, bez finansijskih poteškoća. Crvenom krstu i Savetu za zdravlje u Kikindi priključile su se danas i zdravstvene ustanove: Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje i Opšta bolnica.

Foto: V.N.

 

- Zdravlje sugrađana nam je na prvom mestu, za to se borimo prevencijom, ali i kurativnim lečenjem. Naš posao u bolnici je sekundarna prevencija i rana detekcija bolesti. Zbog toga organizujemo niz aktivnosti među kojima je i Nedelja malignog melanoma, tokom koje zdravstveno ispitujemo pacijente i dijagnostikujemo sumnju na maligni melanoma-rekla je v.d. direktorka Opšte
bolnice, dr Vesna Tomin.

Ona je istakla da ova zdravstvena ustanova poseduje najsavremeniji digitalni dermoskop, ali i digitalni mamograf za pregled pacijenkinja.

- Neću preterati ako kažem da je to trenutno najbolji mamograf u Vojvodini Zahvaljujući kojem svaka žena, u određenom životnom dobu, može da bude pregledana. Takođe, radimo i ranu prevenciju kolorektalnog carcinoma-navela je dr Tomin.

S obzirom na to da je uloga preventive decenijama ključ za definisanje organizacije primarne zdravstvene zaštite na određenom području, njena uloga u zdravstvenom sistemu je neprocenjiva.

Foto: V.N.

 

- Pored redovnih i periodičnih preventivnih pregleda, pacijenti mogu da urade i četiri skrininga: na depresiju, rano otrivanje kardiovaskularnih i malignih oboljenja i kolorektalnog carcinoma. Važno je da o zdravlju uvek vodimo računa, a ne samo na na današnji dan-naglasila je načelnica Doma zdravlja, dr Gordana Rodić.

Povodom obeležavanja preko sedam decenija delovanja, Svetska zdravstvena organizacija na današnji dan koristi priliku da se osvrne na uspehe javnog zdravstva i njihov pozitivan uticaj na kvalitet života, ali i na otvaranje razgovora o aktivnostima koje nam tek slede, a koje će doprineti rešavanju zdravstvenih izazova.

-Danas se obeležava 75 godina kontinuiranog unapređenja javnog zdravlja, s toga je današnji dan prilika da ponovo podvučemo da svaki pojedinac vodi računa o ishrani i telesnoj težini, ali i da bude fizički aktivan. Okruženje bez duvanskog dima i ograničen unos alkoholnih pića, jedan je od načina da unapredimo sopstveno i tuđe zdravlje-ukazala je direktorka ZZJZ Kikinda, dr Sandra Radlović.

Foto: V.N.

 

Koliko je kontrola zdravlja važna podjednako među starijom i mlađom populacijom, govorila je sekretarka Crvenog krsta Danijela Bjeljac.

- Za osnovce i srednjoškolce organizovali smo takmičenje pod nazivom ,,Šta znaš o zdravlju”, potom razne radionice, kao i predavanja namenjena ne samo njima, nego i najmlađim sugrađanima u vrtićima-rekla je Bjeljac.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set