• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.11.2022

08:00

I ZA OVO SE IDE U ZATVOR! Jedan Beograđanin uhapšen, A NIJE JEDINI!

EKOLOGIČNO

I ZA OVO SE IDE U ZATVOR! Jedan Beograđanin uhapšen, A NIJE JEDINI!

Podeli vest

Beograđanin N.S. uhapšen je početkom oktobra zbog sumnje da je od 2018. godine odlagao velike količine građevinskog, komunalnog i opasnog otpada u Malom Mokrom Lugu.

Postupajući po krivičnoj prijavi Sekretarijata za inspekcijske poslove, Tužilaštvo je odredilo zadržavanje okrivljenog N. S. u trajanju od 48 časova zbog krivičnih dela zagađenje životne sredine i neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću.

Krivičnom prijavom se tereti da je u periodu od 2018. godine odlagao velike količine građevinskog, komunalnog i opasnog otpada na parceli gradske opštine Zvezdara, Mali Mokri Lug. Tako je prekršio propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine u većoj meri i na širem prostoru.
U toku su istražne radnje, a tužilaštvo prikuplja dokaze u ovom slučaju.

Foto: AP PHOTO

Ovo je samo jedan u nizu mnogobrojnih takvih slučajeva koji su otkriveni u poslednje vreme i spadaju u domen ekološkog kriminala. Koje su kazne predviđene?

 

 

Prvo osnovno javno tužilaštvo formiralo je pre nekoliko meseci Odeljenje za borbu protiv ekološkog kriminala. Paralelno sa tim u Ministarstvu unutrašnjih poslova počela je sa radom nova jedinica kojoj je uža specijalnost da stane na put ovakvim krivičnim delima.

- Pravo na zdravu životnu sredinu je osnovno ljudsko pravo zagarantovano Ustavom RS i svaki građanin Srbije ima pravo na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Srbija je odgovorna za zaštitu životne sredine i svi mi smo dužni da čuvamo i poboljšamo životnu sredinu shodno Ustavu - kaže Ljubivoje Đorđević, šef Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

Foto: Informer.rs/Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima, cilj formiranja specijalizovanih odeljenja je zajednički, a to je otkrivanje, krivično gonjenje i sankcionisanje onih koji uništavaju i zagađuju prirodu, odlažu otpad, love životinje, uništavaju staništa i prirodno okruženje biljnih i životinjskih vrsta i narušavaju biodiverzitet i utiču na zdravlje ljudi i životnu okolinu uopšte. Posledice ekološkog kriminala, naglašava on, su nesagledive, a ovaj oblik kriminaliteta je u porastu ne samo u Srbiji nego i u drugim zemljama sveta, imajući u vidu da se teže otkriva i prati tok zagađenja, a sveukupno ovakvo nedozvoljeno ponašanje pojedinaca i grupa vodi uništavanju prirode i prirodnih resursa svake države, a jedini cilj zagađivača je profit, nauštrb zdravlja i prava na zdravu životnu sredinu svih živih bića.

 

 

- Zajednički cilj novoformiranog odeljenja pri tužilaštvu, posebne jedinice za ekološki kriminal pri MUP RS i Ministarstva zaštite životne sredine je, osim krivičnog gonjenja, podrške i procesuiranja učinilaca krivičnih dela, podizanje svesti svih građana od najranijeg školskog uzrasta. Deca moraju da znaju da su rezerve pijaće tekuće vode ograničene i da smo dužni da se racionalno ponašamo prema potrošnji. Takođe je potrebno da svi građani selektuju otpad koji proizvodimo u svojim domovima, jer nas na to obavezuju konvencije koje je potpisala naša zemlja. Znam da zvuči lucidno, ali svuda u svetu to rade društveno odgovorni građani, pa nije na odmet da se i mi uključimo i što više proširimo sektor reciklaže. Naročito je važno da se teški metali i električni otpad, koji predstavljaju opasan otpad ne bacaju zajedno sa biorazgradivim otpadom, jer nas takve deponije ugrožavaju i zagađuju vazduh, zemlju i vodu i utiču na zdravlje svih živih bića - pojašnjava Đorđević.

Foto: RINA

On dodaje i da je odgovornost svakog građanina da sačuva naše prirodno okruženje, planine, reke, jezera, predele izuzetnih odlika, kao i sva prirodna bogatstva kao državni resurs.

A kako se otkrivaju učinioci ovakvih krivičnih dela? Prema Đorđevićevim rečima, od samog početka je neophodna saradnja sa inspektorima i veštacima iz te oblasti.
- Sakupljaju se podaci o tome o kakvom se otpadu radi, da li je već nastupila šteta i ako jeste kakva i kakvih razmera ili je mogla da nastupi da nije bilo reakcije državnih organa - pojašnjava tužilac Đorđević. 

On dodaje da se tokom prikupljanja dokaza za ovakva krivična dela uzimaju uzorci kako oni sa površine zemlje, tako i iz dubine kada je u pitanju divlja deponija, zatim iz reka i jezera gde postoji sumnja da se radi o izlivanju raznih otrovnih  hemikalija, kao i iz raznih ambalaža koje se odlažu protivno standardima.

Foto: Z.G.

- Odlučnom borbom na suzbijanju i strogim sankcionisanjem učinilaca, kako od strane inspekcija, tako i od strane prekršajnih sudova kada ima elemenata prekršaja, te podnošenjem krivičnih prijava od strane MUP-a za privredne prestupe ili krivična dela, a sve u saradnji i koordinaciji sa tužilaštvom. Zajednički, odnosno timski rad svih službi uspostavlja se čestim sastancima i koordinacijama sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, specijalizovanom jedinicom MUP, ekološkom inspekcijom i tužilaštvom, na koji način je dobra praksa već dala odlične rezultate u procesuiranju i otkrivanju novih izvršilaca ovih krivičnih dela - navodi on i naglašava da je u toku više postupaka za odlaganje otpada na različitim lokacijama koje se nalaze na teritoriji mesne nadležnosti Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Stroga kaznena politika

Zaprećene kazne za krivična dela iz oblasti ekološkog kriminala su različite, a tužilac Đorđević otkriva da će ova institucija podneti predlog Ministarstvu pravde da prilikom izmena Krivičnog zakonika pooštri sankcije za krivična dela iz ove oblasti, ali i da se uvedu nova krivična dela.
- Za krivična dela iz glave 24 Krivičnog zakonika zaprećene su različite kazne. One se kreću u rasponu od šest meseci do deset godina zatvora i novčana kazna kao sporedna kazna. Takođe, za krivična dela koja su učinjena iz nehata predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora od šest meseci. Ukoliko sud izrekne uslovnu osudu, sud može odrediti obavezu učiniocu krivičnog dela da u određenom roku preduzme određene propisane mere zaštite, očuvanja  i unapređenja životne sredine, ( za čl.260 KZ, čl.261 KZ, čl.262 KZ, čl.263 KZ ). Takođe sud može odrediti obavezu učiniocu krivičnog dela da u određenom roku preduzme određene propisane mere zaštite od jonizujućih zračenja ili druge propisane mere zaštite (čl.266  KZ). Sud može naložiti da se sredstva za lov i ulovljena divljač trajno oduzmu shodno čl. 87 KZ ( za čl. 276 KZ ),  a može odrediti da se riba tj. ulov i sredstva za ribolov trajno oduzmu shodno čl.87 KZ ( za čl. 277 KZ ) - naglašava naš sagovornik.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

UDARNO SAOPŠTENJE MUP! Prve fotografije iz akcije "Belvedere"! Keš, droga, oružje...
Utvrđuju se svi detalji

UDARNO SAOPŠTENJE MUP! Prve fotografije iz akcije "Belvedere"! Keš, droga, oružje...

U višemesečnoj zajedničkoj međunarodnoj akciji pod nazivom „Belvedere“ pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, zaplenjena je veća količina droge i uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe koji se sumnjiče za krijumčarenje narkotika na teritoriji naše zemlje, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Austrije.

07.05.2024

12:58

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set