• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.12.2023

18:58

Završni udarac srpske vojske: Oslobodili Beograd, pa razbucali Austrougare koji su panično pobegli!

wikipedia.org

Beograd

Završni udarac srpske vojske: Oslobodili Beograd, pa razbucali Austrougare koji su panično pobegli!

Podeli vest

Na današnji dan 15. decembra 1914. godine srpska vojska je u Prvom svetskom ratu, u završnoj fazi Kolubarske bitke uništila Austrougarsku vojsku i oslobodila Beograd, koji je bio pod kratkotrajnom okupacijom.

Prvi napadi Austrougarske na Beograd su otpočele 28. jula kada je i objavljen rat. Ti napadi trebalo je da demonstriraju silu i da zadrže što veće snage u Beogradu da bi time glavnina austrougarskih snaga koja bi ušla preko Drine naišla na što manji otpor. Grad je bombardovan od strane austrougarske artiljerije sa leve obale Save, sa Bežanijske kose i sa monitora na Savi. Usled bombardovanja, veći deo stanovništva je napustilo grad. Stari železnički most je srušen 29. jula 1914. oko 1 i 30. Za vreme Cerske operacije, koja je trajala od 12. do 24. avgusta, Beograd je bio uništavan od strane artiljerijskih jedinica druge austrougarske armije koja se nalazila u Zemunu.

Foto: sites.google.com

Srpska artiljerija

 

Austrougarske trupe su 8. septembra započele novu ofanzivu preko Drine i Vrhovna komanda je bila prinuđena da Prvu armiju prebaci iz Srema na Drinu, a jedinice koje su učestvovale u odbrani Beograda na položaje uz Savu. Povlačenje koje je prethodilo Kolubarskoj bici, koristio je neprijatelj da neprekidno bombarduje Beograd. Prva armija je zbog pritiska neprijatelja morala da se povuče sa položaja Prostruga-Rajac-Suvobor. Zbog te odluke, vojvoda Putnik je bio primoran da napredi povlačenje Druge i Treće armije sa položaja na Kolubari, na nove položaje u unutrašnjosti zemlje. Zbog odluke o skraćenju fronta, doneta je odluka da se Beograd napusti.

Povlačenje jedinica koje su učestvovale u odbrani Beograda počelo je ujutru 30. novembra. Tom prilikom su uništeni svi prelazi, mostovi i vijadukti na putevima i železničkim prugama. Austrougarske trupe su bez otpora ušle u Beograd 2. decembra. 

Prva okupacija Beograda je trajala kratko, i to između 2. i 15. decembra 1914. godine. Beograd je oslobođen u završnoj fazi Kolubarske bitke koja je nazvana Beogradska operacija. Neprijatelj je poražen već 13. decembra od strane jedinica koje su činile odbranu Beograda, ostale neprijateljske trupe su se nakon poraza na Avali povukle ka Beogradu, a u podne 14. decembra izdata je naredba da se sa prvim mrakom izvrši povlačenje preko Save.

Foto: printscreen youtube

Srpska vojska

 

Tokom noći, austrougarske trupe su napustile Beograd, koji je 15. decembra oslobođen, čime su okončane borbe na balkanskom ratištu tokom jeseni 1914. godine. O porazu austrijske vojske Srpska Vrhovna komanda je tada pisala: "Neprijatelj je bio potpuno razbijen. U paničnom begu natrag prema Valjevu, za njim su ostajali baterije, topovske kare, bačeno oružije, komadi odeće, stoka.." opisala je tada taj događaj Srpska Vrhovna komanda. Srpska vojska je tada ostvarila neverovatan uspeh koji je totalno ponizio Austrougare, što će dalje pruzrokovati njihov bes nad nama i uticaće na dalji tok Velikog rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set