• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

31.12.2022

11:45 >> 11:46

TRENER FUDBALERA PARTIZANA IZ DRUGOG UGLA! Petrić: Pobedio sam rak!

Starsportphoto

Partizan

TRENER FUDBALERA PARTIZANA IZ DRUGOG UGLA! Petrić: Pobedio sam rak!

Podeli vest

Imao sam rak kože dok sam bio igrač, zbog toga sam završio karijeru ranije nego što sam planirao, ali uspeo sam da se izlečim, kaže Gordan Petrić (53) u intervjuu za Informer!

Trener fudbalera Partizana objašnjava da mu je bio otkriven melanom dok je nosio dres škotskog Hartsa, pa je zbog lečenja praktično bio prinuđen da se povuče sa terena. U razgovoru za naš list pričao je o Siniši Mihajloviću, koji je preminuo 16. decembra od leukemije, ali i o porodici, prijateljima, košarci...

Kako ste uspeli da pobedite rak kože?

- Saznao sam da imam melanom u 31. godini, dok sam igrao u Škotskoj. Bio sam podvrgnut terapijama interferona. Taj lek se tada pojavio. Doktori su mi rekli da mogu da nastavim da igram, ali da ću stalno osećati umor. Znao sam da me čeka još možda najviše pet godina karijere, a već sam imao porodicu. Tako da sam presekao i ubrzo se povukao - rekao je Petrić za "Informer".

DONEO SAM ODLUKU DA PREKINEM

Da li je to bio veliki udarac za vas?

- Naravno, nisam to očekivao. Treba vremena da se psihički sabereš i organizuješ za ono što te čeka. Doneo sam odluku da prekinem, da se ne stresiram, zbog svog zdravlja i mojih najbližih. Imao sam preglede na svakih šest meseci i pošto se posle pet godina melanom nije vratio, to je značilo da je gotovo s njim. Dok sam se lečio zvao me Žarko Zečević da dođem u Partizan i postanem generalni sekretar, ali nisam prihvatio, jer mi je trebao mir. Mnogo sam šetao, bio u prirodi, uživao na placu, slušao ptičice...

Foto: Starsportphoto

 

BIO SAM DRUGAR SA MIHOM, ZNAM KROZ ŠTA JE PROŠAO

Nedavno je borbu za opakom bolešću izgubio Siniša Mihajlović. Kako ste vi to podneli?

- Možda bi Miha, da je odlučio da se više ne bavi trenerskim poslom, uspeo sebi da produži život, jer to nosi veliki stres. S njim sam bio drugar. Nismo bili bliski prijatelji kao što su to moj kum Jokanović, Tanjga ili Vorkapić. Iz poštovanja prema svemu što je Siniša uradio i što smo se poznavali, Bata Mirković i ja smo se dogovorili da odemo na sahranu i da mu odamo poslednju počast. Znam šta se sve dešavalo, kroz šta je prošao i mnogo mi je žao što nije uspeo da pobedi.

Često igračima naglašavate da je porodica iznad svega. Koliko je ta vrsta stabilnosti značajna za sportistu?

- Uvek ponavljam momcima da igraju za klub, ali prvo za sebe i svoje porodice. Radni vek fudbalera je kratak, 15-20 godina i to brzo prođe. Kad završiš karijeru, ako si domaćin, onda bude sve u redu, ali ako nisi, dragička velika. Zato je bitno imati najbliže oko sebe, iz te snage sve dolazi.

IGRA PADEL U SLOBODNO VREME

Kako provodite slobodno vreme? Šta čitate, da li volite da odete u bioskop ili pozorište?

- Igram padel, a imam i grupu drugara sa kojima se često viđam. Gledam utakmice, volim da putujem. Sad sam tokom pauze bio sa suprugom u Škotskoj. Obišli smo neka brda tamo. Verovatno je i njoj bilo prijatno, a sigurno se iznenadila što sam bio strpljiv i spokojan. Kako godine prolaze, sve više idem u tu mirnoću. Od knjiga biram uglavnom motivacione, a dok sam bio igrač često sam čitao Paula Koelja.

Foto: Starsportphoto

 

Da li volite da izađete uveče, da odete u kafanu?

-Ne, preko dana me svuda ima, a uveče sam kod kuće. Već oko 20 časova sam u pidžami. Ne odem da spavam tako rano, ali opustim se i uživam. Čak i na rođendanima i slavljima budem po dva-tri sata. Čim se ponovi jedna priča, pakujem se i idem, jer to znači da domaćinu treba odmor. Kad sam preuzeo krsnu slavu od oca, taj prvi put je izgledalo kao Ivkova slava. Došli ljudi popodne, otišli u šest ujutru. I nema veze, kako ko izađe, ja mu dam kaput i ispratim ga, ali od sledećeg puta obeležavam je u dnevnoj varijanti.

 

BATA ME STALNO OPOMINJE

Poznato je da ste jako bliski sa Jokanovićem, Mirkovićem, Tomićem, Mijatovićem... Pričate li o Partizanu?

- Sa njima razgovaram o svemu i ne bežim od toga da ih pitam za savet. Na meni je da li sam dovoljno inteligentan da to prihvatim ili ne. Vodim se onim "ne kopiraj, nego kapiraj". Sve što mi kažu, a smatram da je dobro za tim, trudim se da iskoristim. Ima ponekad i kritika. Eto, Bata me stalno opominje što na utakmicama držim ruke u džepovima, a ja ne znam gde ću s njima 90 minuta. Rekao sam mu da i Karlo Anćeloti tako radi i ništa mu ne fali.

Foto: Starsportphoto©

 

NE IDEM NA KOŠARKAŠKE UTAKMICE

Bili ste talentovan košarkaš, da li pratite Partizan predvođen Željkom Obradovićem i mogu li navijači da vas očekuju na nekom meču u Areni?

- Gledam košarku i voleo bih da imamo malo veći broj domaćih igrača, što je i normalno, ali takve su okolnosti. Željko je neko od kog sigurno može mnogo da se nauči. Poznajem ga, ali ne baš toliko da mogu sada da sednem s njim i pričam o svemu. Radovao bih se da čujem njegova iskustva i kako, pre svega, vodi svlačionicu. Kao što sam nekad to slušao od starijih kolega poput Fergusona, Anćelotija, Simeonea, Kontea, Advokata, Osima, Antića... Što se tiče utakmica, fudbaleri često idu i ne bih se ja tu trpao. Ne želim da im narušavam mir i njihovo slobodno vreme - dodao je Petrić.

NISMO SE PONAŠALI TAKMIČARSKI U KATARU

Kako biste ocenili nastup srpske reprezentacije na Mundijalu u Kataru?

- Veliki je uspeh što smo uopšte otišli na SP. I pre turnira sam rekao da narod ne sme da očekuje da će biti isto kao u kvalifikacijama. Sve je totalno drugačije kad je takmičenje, gde 20 dana gledaš ista lica, provodiš s njima vreme, ideš na sva tri obroka... Onda dođe neka dosada, monotonija, pa iz toga krenu priče, glupe šale i nešto izađe u javnost. To verovatno nije ni tačno, ali se tako narušava ambijent. I ne važi to samo za nas, vidite šta se desilo Francuskoj oko Benzeme. Ono što je moj utisak jeste da se nismo ponašali takmičarski u odlučujućem trenutku. A, sad je najbitnije da se iz toga izvuku pouke i da vidimo kako ćemo dalje, jer treba da odemo na Evropsko prvenstvo.

O PREDSTOJEĆIM PRIPREMAMA

- Partizan će sigurno drugačije izgledati na proleće. Bićemo fizički spremniji, imaćemo prostora da sve odradimo po planu, da promenimo možda malo i način igre, a pre svega, da reakcija na "drugu" loptu bude mnoga bolje.

Foto: Starsportphoto

 

POJAČANJIMA I HAZIZI

- Ovo što imam na raspolaganju, to mi je dovoljno, jer ne želim da dupiram pozicije. Međutim, ako se pojavi neki igrač koji je donosi ekstra kvalitet i može da se završi da dođe, naravno da sam raspoložen za to, pa ću ja da baratam s njim. Ali, on sigurno neće potpisati na šest meseci, već minimum na tri godine. Taj momak iz Izraela je odličan, reprezentativac, igrao je sad i u Ligi šampiona...

OČEKIVANJA U PROLEĆNOJ SEZONI

- Realno, Zvezda ima veliku bodovnu prednost. Pričao sam već, dok ima matematike postoji i šansa, jer ima još puno mečeva da se odigra i mnogo je bodova u opticaju. Siguran sam da ni na "Marakani" ne misle da je već sad sve gotovo.

EVROPA I ŠERIF

- Nisam se tokom pauze bavio analizom Šerifa, ima još vremena do tog dvomeča. Klubu bi možda značilo da dođemo do četvrtfinala, lepo je to, ali meni lično ne. Voleo bih u finale ako bude moguće, jer bi me samo to ispunilo kao čoveka, trenera i navijača Partizana - istakao je Petrić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija