• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.09.2023

23:45

Istorija kaže - favorita nema! Srbija i Nemačka ujednačeni

Tanjug/AP

Košarka

Istorija kaže - favorita nema! Srbija i Nemačka ujednačeni

Podeli vest

Osam utakmica - skor izjednačen u duelima Srbije i Nemačke.

Došli smo do samog kraja - Srbija će odigrati poslednji meč na Mundobasketu, iako su mnogi sumnjali u to. Četa Svetislava Pešića je, mimo očekivanja, stigla do finala i sutra će se protiv Nemačke boriti za titulu svetskog prvaka. 

Tim povodom, prelistali smo istoriju i dotakli se svih međusobnih susreta Srbije protiv Nemačke. Do sada je odigramo osam utakmica, a obe ekipe imaju po četiri pobede. 

Prvi duel od osamostaljenja Srbija je protiv Nemačke igrala davne 2010. godine na Svetskom prvenstvu. Tada je nakon drame meč završen bez pobednika, igrali su se produžeci, a na kraju su Panceri slavili nakon dodatnih pet minuta - (69:69) 82:81. U sastavu sutra, ne parketu, neće biti igrača koji su tada bili rivali. 

Nemce je do pobede predvodio Jan Jagla sa 22 poena, a 15 je dodao Demond Grini. Sa druge strane, najefikasniji u taboru Srbije tada je bio Kosta Perović koji je ubacio sa 20 košarke, a 15 je dodao Aleksandar Rašić. 

Panceri su niz pobeda nastavili na Sport-Toto prvenstvu 2011. godine. Ponovo su Nemci slavili sa pola koša prednosti - 59:58. Ipak, već prilikom sledećeg susreta Srbija je došla do prve pobede nad sutrašnjim rivalom. Reč je o utakmici koja se igrala takođe 2011. godine na Evropskom prvenstvu. Orlove je do pobede predvodio Duško Savanović sa 18 poena, a na drugoj strani dominirao je Dirk Novicki sa 25. 

Da je drama na utakmicama Srbije i Nemačke garantovana potvrđeno je na Evropskom prvenstvu 2015. godine. Ovoga puta je Srbija bila bolja i slavila sa dva poena - 68:66, a Orlovi su na kraju prvenstva poraženi u borbi za treće mesto. 

Treći pobedu protiv Nemačke, i to vezanu, upisala je Srbija 2017. godine na DBB Superkupu - Orlovi su slavili sa 31 poenom razlike - 87:56. Seriju poraza Nemci su prekinuli u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine. 

Foto: AP/Photo

 

Nemačka je pred svojim navijačima bila bolja 79:74, sa druge strane Panceri su u Beogradu bili još ubedljiviji, a dominirao je Denis Šruder koji je ubacio 21 poena uz šest asistencija i četiri skoka. 

Poslednji međusobni okršaj igran je prošle godine u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u finalu DBB Superkupa u Nemačkoj. Srbija je slavila sa 83:56, a na tom meču Nemci su nastupali u gotovo identičnom sastavu koji će se suprotstaviti četi Svetislava Pešića sutra. Zbog toga, Orlovi imaju pravo da veruju u isti ishod. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija