• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2023

06:44

Nije prvi put! Istorija neslaganja Pešića i Nedovića

AP/Photo

Košarka

Nije prvi put! Istorija neslaganja Pešića i Nedovića

Podeli vest

Nakon što je poput bombe odjeknula informacija da Nemanja Nedović neće ostati uz reprezentaciju Srbije za predstojeći Mundobasket, veliki broj navijača i posmatrača se setio i "iz naftalina" izvadio njegov prvobitni sukob sa tadašnjim trenerom u Crvenoj zvezdi - Svetislavom Pešićem!

Iako je delovalo da su "ratne sekire" pokopane nakon. zbog povrede Nedovića, kratke, ali uspešne saradnje sa selektorom Pešićem tokom Evrobasketa 2022, čini se da nije tako.

Foto: Starsportphoto©

Nemanja Nedović

Nemanja Nedović je iznenadio javnost kada je saopštio da neće nastupati za Srbiju u "lovu" na medalju Svetskog šampiona uz obrazloženje da nije u dovoljno dobroj formi.

- Uvideo sam da sam daleko od željenog nivoa forme, potrebnog za ovakvo takmičenje i za naš tim. Uz sve to, nažalost se nisam snašao u ulozi koja mi je dodeljena i samim tim nisam mogao da dam maksimalan doprinos nacionalnom timu. Pošto je interes reprezentacije i većine ispred bilo kakvog interesa pojedinca, svoje razmišljanje sam iskreno saopštio i selektoru Svetislavu Pešiću kome sam vrlo zahvalan na ukazanom poverenju. Momcima i selektoru želim svu sreću i mnogo uspeha na Svetskom prvenstvu i verujem da će nas obradovati - poručio je Nedović.

Zaista, nije delovalo da na relaciji igrač-trener postoje ikakve nesuglasice, ali ne možemo da se ne prisetimo istorije koju je pomenuti dvojac imao na samom početku karijere tada jako talentovanog Nemanje.

Svetislav Pešić je tim Crvene zvezde preuzeo u sezoni 2011/12 i dobio je ulogu da "vadi kestenje iz vatre" nakon nekoliko vrlo neuspešnih sezona crveno-belih. Pri dolasku pirotskog trenera, Nemanja Nedović je bio mlada nada srpske košarke i vodio je glavnu reč u tada poljuljanoj Crvenoj zvezdi.

Foto: AP/Photo

Nemanja Nedović u dresu Crvene zvezde 2011.

Ubrzo je izgubio ulogu i minutažu i našao se "zakucanim" za kraj klupe, sa koje su često navijači insistirali da bude podignut i ubačen u meč.

Naravno, ovakav razvitak događaja nije se dopadao Nedoviću koji je očajnički želeo šansu za dokazivanjem u mladim i početnim godinama svoje obećavajuće karijere. Kada se pojavila informacija da je stupio u pregovore sa litvanskim Lijetuvos Ritasom, tadašnji šef struke tima sa malog Kalemegdana je imao interesantan komentar.

- Ponosan sam što ga imam u timu, a danas sam bio još ponosniji kada je došao i rekao mi da je sve što se priča možda istina. Sinoć sam čuo da je dobio ponudu. Prvo mi je poslao poruku rano ujutru i došao na Sajam da mi se izvini i da popričamo. On je danas u stvari pobedio jer je doneo odluku šta će u životu da radi. A to je da će da nastavi ono što je počeo u Crvenoj zvezdi. Uvek sam postavljao sebi pitanje za koga igra taj Nedović, ko brine tuđe brige o njemu? Ko su ti ljudi koji su se pet godina brinuli o njemu - pitao se tada Pešić.

Foto: Printscreen

Nemanja Nedović i Svetislav Pešić

Istakao je tada česte promene na klupi timova u kojima igra Nedović.

- Timovi za koje igra Nedović se samo jedne godine nisu menjali. Taj dečko ne zna gde mu je glava, a gde mu je ona stvar. Njegov ukupan razvoj kao igrača je karakterističan primer mladog talentovanog košarkaša iz provincije, krasnog momka, edukovanog i vaspitanog - slikovito je objasnio osvajač Evropskog prvenstva sa ekipom Nemačke 1993.

Treneri na "vrućoj stolici" na malom Kalemegdanu pre Pešića su bili Mihajlo Uvalin i Saša Nikitović, ali saradnja sa njima, barem po Nedoviću, je bila i više nego korektna. Tim potpunim preokretom u ulozi i minutaži jako atraktivnog košarkaša nisu bili zadovoljni navijači, koji su počeli sa sve većim pritiskom na trenera Pešića da "pusti dete da igra". Dodajte na sve to i stalno brujanje medija o tom čudnom odnosu trenera i doskorašnjeg glavnog igrača i dobićete izuzetno neprijatnu atmosferu u i oko tima. Svestan je bio budući NBA igrač da je odbrana glavni "krivac" za njegovu umanjenu rolu kod Pešića.

Mislim da je veliki problem bio to što sam godinu ranije igrao po 30 minuta i imao velika prava, usled teške situacije u klubu. Dobro sam igrao i kod Mihajla Uvalina i kod Saše Nikitovića i javnost je očekivala da tako nastavim. Stvorio se nepotreban pritisak i na mene i na trenera, u štampi i na internetu, što je dosta negativno uticalo na moj status. Međutim, svi koji su bili u timu znaju da između Pešića i mene nije bilo nikakvih sukoba. Sarađivali smo i 2008, kada je on prvi put bio u Zvezdi i uvek smo imali korektan i fer odnos... Jednostavno, trener je forsirao odbranu, meni je to slabija strana, ali sam radeći sa njim mnogo napredovao u tom segmentu - smatrao je Nedović.

Foto: AP/Photo

Nedović u duelu sa Ajzeom Tomasom 2013.

Dobre sezone u Litvaniji donele su mu priliku da zaigra "preko bare" i oproba se u NBA, u kojem se, istina, nije naročito naigrao, ali je barem trenirao sa tada moćnim Golden Stejt Voriorsima i Stefom Karijem od 2013. do 2014. 

Svetislav Pešić je, nekoliko godina kasnije, garantovao da bi Nedović ostvario zapaženiju karijeru u Americi da je on ostao trener, pošto bi, u tom slučaju i mladi košarkaš sačekao "još koju godinu" pre odlaska u San Francisko.

Nedović je rano otišao rano u NBA, ali recimo, da sam ja ostao trener u Zvezdi, Nedovića ne bih pustio da ide u NBA tada. Otišao bi kasnije i sada bi tamo igrao - govorio je Pešić 2021.

Bilo kako bilo, velika je šteta što će i Nedović, uz ranije "otpisane", propustiti Svetsko prvenstvo i tako dodatno oslabiti već tanku bekovsku liniju na raspolaganju Svetislava Pešića. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ronaldo oteo Sergeju trofej! Povredio se, pa zaplakao!
Fudbal

Ronaldo oteo Sergeju trofej! Povredio se, pa zaplakao!

Fudbaleri Al Nasra savladali su Al Hilal sa 2:1 u finalu Kupa Saudijske Arabije. Kristijano Ronaldo, iako je sa svoja dva gola najzaslužniji za prvi ovosezonski trofej, doživeo je i povredu zbog koje je morao da napusti meč uz oči pune suza.

12.08.2023

21:07

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija