• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Radivojević

27.08.2022

07:01

ZBOG OVOGA JE SRBIJA BILA PONOSNA! Hrvati i Litvanci OVO nikada neće zaboraviti, a dok čekamo Evrobasket, prisećamo se MAJTORIJA! (VIDEO)

printscreen/Peđa Milosavljević

Košarka

ZBOG OVOGA JE SRBIJA BILA PONOSNA! Hrvati i Litvanci OVO nikada neće zaboraviti, a dok čekamo Evrobasket, prisećamo se MAJTORIJA! (VIDEO)

Podeli vest

Uskoro kreće Evrobasket, najveći košarkaški turnir ove godine, a trajaće od 1. do 18. septembra. Nema sumnje da će obilovati fantastičnim potezima, jer prema mišljenju mnogih poznavalaca košarke, odavno jedno EP nije bilo jače. U iščekivanju spektakla, prisetili smo se nekih od poteza igrača našeg nacionalnog tima koji su obeležili prethodne kontinentalne smotre

U moru izvanrednih poteza koje smo viđali na minulim prvenstvima Evrope, nekako po difoltu se naš narod među prvima seti maestralnog Aleksandra Saše Đorđevića i njegove magije.

SALETOVA TROJKA HRVATIMA

Trojka legendarnog Saleta protiv Hrvatske u poslednjoj sekundi meča postala je u Jugoslaviji sinonim za Evropsko prvenstvo u Španiji 1997. godine. Iako ta utakmica na papiru nije imala toliko veliki takmičarski značaj, bilo je svima jasno da je taj meč iz mnogo razloga najbitniji na prvenstvu za naš tim.

Kako u Istanbulu 1992. godine, tako i u Badaloni 1997. godine, za mnoge kralj jugoslovenske košarke devedesetih godina, u razmaku od pet godina postigao je dve nestvarne trojke koje će zauvek obeležiti njegovu karijeru! Prva je ona protiv Huventuda u finalu Kupa šampiona za Partizan, a onda je pola decenije kasnije dokrajčio Hrvate, pošto im je neverovatnim pogotkom u poslednjoj sekundi odneo ispred nosa pobedu.

Mnogo godina kasnije, nekadašnji selektor Srbije nije se dvoumio kada je upitan za najdraži momenat na prvenstvima Evrope.

- Moj najdraži trenutak sa Evrobasketa je koš u poslednjoj sekundi i pobeda protiv Hrvatske u prvoj ikada odigranoj utakmici između naših država 1997. godine- poručio Saša Đorđević.

PEĐINO ZAKUCAVANJE ZA NEZABORAV

Ne možemo, a da ne pomenemo reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila 1995 godine Evropsko prvenstvo u Atini, prvo veliko takmičenje na kome se pojavila posle sankcija, savladavši u finalu selekciju Litvanije 96:90.

Ljubitelji košarke u našoj zemlji nikada neće zaboraviti zakucavanje Predraga Danilovića preko možda i nadominantnijeg centra, ili svakako jednog od najboljih svih vremena, Arvidasa Sabonisa! Danilović je samo na slikovit način dokazao brutalnost naše selekcije, kojoj nije bilo ravne! 

Danilović je dobio loptu od Saše Obradovića i onda u trenutku za nezaborav posle prodora snažno zakucao preko 221 centimetara visokog Sabonisa.

Godinama kasnije, teniserka Olga Danilović, naslednica legende jugoslovenske košarke, prvi put je odgledala tu utakmicu u kojoj je pečat ostavio i njen tata…

– Upravo odgledah utakmicu protiv Litvanije 1995… Prvi put u životu, verovali ili ne. Imam jedno pitanje: Kako ste uspeli da gledate tad? Zamalo ekran da pojedem od nervoze. Previše stresno, previšeeee! – napisala je Olga Danilović na Tviteru.

 

 

SALE NACIONALE DEMOLIRAO LITVANCE

A kako da zaboravimo i nestvarnu partiju Aleksandra Đorđevića, 41 poen i devet trojki u finalu...

 

BOGDAN UTIŠAO ŠPANCE

Prisetimo se i one sjajne trojke Bogdana Bogdanovića protiv Španaca.  Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je u Berlinu selekciju Španije sa 80:70 (11:21, 23:15, 28:16, 18:18), u prvom kolu B grupe prvenstva Evrope. Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića na najbolji mogući način otvorili su tada kontinentalni šampionat. Ipak, u meču za bronzu, naša selekcija poražena je od Francuske pa smo morali da se zadovoljimo četvrtim mestom.

MOKA I KIĆA KAO ODBOJKAŠI

Možda nije spektakularan potez poput prethodnih, ali sećamo zlata na prvenstvu Evrope osvojenog 1977. u Liježu, a taj nastup "plavih" obeležilo je i odbojkaško dodavanje Zorana Slavnića i Dragana Kićanovića i to u finalu protiv moćnog Sovjetskog Saveza, koji je savladan sa 74:61.

DIVAC I ĐORĐEVIĆ - LJUDINE!

Da nije sve u surovoj bobri za poene i pobede, već da je ljudskost ispred košarke i svega, dokazali su Divac i Đorđević koji su pozvali Litvance da nastave fenomelano finale Eurobasketa 1995. Nezadovoljni suđenjem, Litvanci su u jednom trenutku rešili da prestanu da igraju finale, a ne želeći pobedu na takav način, Vlade Divac i Saša Đorđević su prišli rivalima i ubedili ih da nastave borbu. Tako malo je bilo dovoljno da se nastavi jedna od najboljih utakmica u istoriji moderne košarke, a o potezima smo već pisali..

TEO NAJAVIO BLISTAVU BUDUĆNOST

Evropsko prventsvo 2009. godine u Poljskoj obeležila je dominantna igra Španije, ali i veliki povratak Srbije u sam vrh evropske košarke. Posle tri razočaravajuća Evrobasketa na klupu naše reprezentacije došao je Dušan Ivković. Protivnik u borbi za finale bila je selekcija Slovenije, a meč je obeležio fenomenalni Miloš Teodosić kome je ovaj duel bio prekretnica u karijeri. Srbija je slavila sa 96:92 posle produžetka, a doskorašnji kapiten Srbije je ubacio čak 32 poena. Nismo mogli da izdvojimo jedan, pa se prisetite mnogih...

 

U finalu, naša selekcija je bila istrošena i nemoćna protiv snažne Španije (85:63).

Naravno, bilo još mnogo fenomenalnih poteza naših košarkaša, a nadamo se da ćemo imati mnogo materijala i nakon predstojećeg Evobasketa. A koji je potez Vama ostao u nalepšem sećanju kada su prvenstva Evrope u pitanju?

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima
Politika

Žarić Kovačević: Đilasu se raspada stranka na svim nivoima

"Javio sе Dragan Ðilas da sе buni, a ni sam nе zna da li hoćе ili nеćе na izborе, vеliki lidеr komе sе raspada stranka na svim nivoima - u nеkim lokalnim samoupravama izlazе na izborе po sistеmu "koalicija daj šta daš", a na nеkim lokalima nе. Nigdе vеzе sa politikom, vеć samo propaganda i politikanstvo", izjavila je danas Jеlеna Žarić Kovačеvić član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе.

13.05.2024

21:18

TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!
Live TV

Šta se krije iza Putinove smene Šojgua? Pomoć koju dobija Ukrajina sa Zapada neće ostati nenaplaćena!

Jedan od najsmrtonosnijih napada na Belgorod dogodio se juče. Rat između Rusije i Ukrajine ušao je u 810. dan. O toku rata u Ukrajini, ali i o drugim važnim svetskim temama govorili su, u emisiji "Rat uživo" Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost i istoričar Aleksandar Gajić. Uživo u program uključio se i ratni reporter Danijel Simić koji je komentarisao vezu između Šojgua, Putina i Prigožina.

13.05.2024

19:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!
Hronika

Darko Šarić: "Ovo je da čovek poludi, sramota šta tužilac radi!" Stigli novi dokazi o skaj aplikaciji, burno na suđenju!

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pokušaj diskreditacije i planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto su branioci braće Darka i Duška Šarića sudskom veću dostavili presudu Evropskog suda pravde vezano za korišćenje informacija prikupljenih putem Skaj aplikacije kao dokaza pred nacionalnim sudovima.

13.05.2024

16:49

Planeta

Zabava

56.Majska izložba Ulupuds-a
Kultura

56.Majska izložba Ulupuds-a

56. Мајска изложба под слоганом „Генеза“ представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

15:46

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"
Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

13.05.2024

10:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00