• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

22.05.2024

15:59

Italijani pred istorijskom šansom, Nemci na dva koraka do besmrtnosti! Sve je spremno za finale Lige Evrope!

EPA Images

Fudbal

Italijani pred istorijskom šansom, Nemci na dva koraka do besmrtnosti! Sve je spremno za finale Lige Evrope!

Podeli vest

Fudbaleri Atalante i Bajer Leverkuzena sastaju se večeras (21.00, Arena 1 premijum) na stadionu “Aviva” u Dablinu u finalu Lige Evrope. Za jedne, biće to prilika da dođu do najvrednijeg trofeja u svojoj istoriji, a za druge da već uspešnu sezonu učine još neverovatnijom!

Kada rumunski arbitat Ištvan Kovač bude dao znak da se lopta zakotrlja sa centra, ulog će i za jedne i za druge biti ogroman! Atalanta i Bajer Leverkuzen imaju istorijsku šansu da ispišu najsjanije stranice u svojoj klupskoj istoriji i koji god rezultat bude na semaforu nakon 90 (možda i 120) minuta igre, dobićemo najlepšu fudbalsku priču ove sezone!

Foto: EPA Images

 

Sastav iz Bergama pod vođstvom iskusnog trenerskog vuka Đan Pjera Gasperinija (66) već godinama se nalazi u vrhu italijanskog fudbala. Ipak, trofeji su do sada zaobilazili crno-plave, pa popularna "Boginja provincije" u svojim vitrinama ima samo jedan pehar - onaj iz 1963. godine kada je ostvaren trijumf u Kupu Italije. Upravo u tom takmičenju Atalanta je mogla do pehara i ove sezone, ali je Juventus bio bolji u finalnom meču.

Foto: EPA Images

 

Član Serije A igrao je u grupi D zajedno sa lisabonskim Sportingom, Šturmom iz Graca i poljskim Rakovom i izašao je iz grupe kao pobednik sa 14 osvojenih bodova. U osmini finala Atalanta je ponovo bila bolja od Sportinga, da bi na poslednje dve stepenice preskočila dva evropska velikana - Liverpul i Olimpik Marselj.

- Ovo je istorijski trenutak za oba kluba! Za nas sam plasman u finale predstavlja neverovatno dostiguće, ali i predskazanje da to nije kraj puta. Već smo ostvarili istorijski uspeh eliminacijom Sportinga i Liverpula. Posao nije završen i potpuno smo fokusirani na meč sa Leverkuzenom - naglasio je Gasperini u najavi meča.

Foto: EPA Images

 

Popularni "farmaceuti" osvojili su prvu titulu šampiona Nemačke i to na dominantan način, bez poraza u čitavom prvenstvu, što nikome pre njih nije pošlo za rukom! Oni su sezonu već učinili istorijskom, ali ako im se ukaže šansa da je ukrase i evropskim trofejom sigurno je neće propustiti. Sastav sa "BajArene" jesenas je igrao u grupi H koju je u konkurenciji Karabaga, Moldea i Hakena okončao sa maksimalnih 18 bodova! Pred kaznenom ekspedicijom Ćabija Alonsa u eliminacionoj fazi redom su padali Karabag, Vest Hem i Roma.

Ekipa Bajera nedavno je postavila novi rekord po broju vezanih mečeva bez poraza u svim takmičenjima (51) i mogla bi da postane prvi evropski klub koji je okončao sezonu bez poraza na svim frontovima!

- Srećni smo zbog toga što ćemo igrati finale. Dobro smo radili čitave sezone i rezultat toga je da nas očekuju dva finala u razmaku od tri dana. U polufinalu protiv Rome smo pokazali šampionski karakter, pogledao sam moje igrače u oči nakon toga i video da su i dalje gladni uspeha! Imamo šansu da osvojimo sva tri trofeja i moji igrači to zaslužuju - poručio je Alonso u najavi utakmice.

Foto: EPA Images

 

Sastav iz Leverkuzena će tri dana nakon dablinskog finala igrati za trofej u Kupu Nemačke, gde će biti izraziti favorit, s obzirom na to da ga sa druge strane očekuje drugoligaš Kajzerslautern.

Foto: EPA Images

Viktor Bonifejs (desno), najbolji strelac Bajer Leverkuzena

Eventualnim trijumfom nad Atalantom, a zatim i protiv Kajzerslauterna, fudbaleri Bajer Leverkuzena došli bi do tzv. "triplete", odnosno pehara u sva tri takmičenja koja igraju ove sezone! Time bi ispravili istorijsku nepravdu i naplatili sve ono što je generacija sa početka 21. veka propustila da učini. Naime, u legendarnoj sezoni 2001/02. Bajer je takođe mogao do sva tri trofeja, ali u razmaku od samo tri sedmice ostao je bez sva tri! Titulu u Bundesligi izgubili su u poslednja tri kola kada su ispustili pet bodova prednosti nad Borusijom. Sledilo je finale Kupa Nemačke, gde ih je savladao Šalke (4:2), a dotukao ih je Real Madird pobedom u finalu Lige šampiona (2:1). Bio je to meč koji je rešio Zinedin Zidan golom iz voleja sa ivice šesnaesterca, a taj pogodak je u izboru "Frans fudbala" proglašen najlepšim pogotkom u istoriji Lige šampiona.

Foto: EPA Images

Đanluka Skamaka (sredina), najbolji strelac Atalante u Ligi Evrope

Bajer je u prošlosti već osvajao ovo takmičenje, doduše pod nazivom Kup UEFA, kada je 1988. godine u finalu savladan Espanjol. Pobednik večerašnje utakmice imaće zagarantovano učešće u Ligi šampiona naredne sezone. Doduše, tim iz Leverkuzena već se izborio za to pravo osvajanjem titule u Nemačkoj, a isto bi mogla da ostvari i Atalanta ukoliko do kraja sezone u Seriji A sačuva petu poziciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije
Politika

Malović: Vučić im stoji na putu ka pljačkanju Srbije

Branislav Malović, član Prеdsеdništva Srpskе naprеdnе strankе oglasio se povodom prepiski sa aplikacije Skaj koje su danas objavljene, a u kojima se može videti kako su Radoje Zvicer i njegovi saradnici radili o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

15.06.2024

20:01

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20