• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. P.

23.04.2024

07:15

Murinjo sve pare stavlja na Portugal! "Posebni" o životu, karijeri, reprezentaciji! Još uvek je gladan trofeja!

profimedia

Fudbal

Murinjo sve pare stavlja na Portugal! "Posebni" o životu, karijeri, reprezentaciji! Još uvek je gladan trofeja!

Podeli vest

Jedan od najtrofejnijih evropskih fudbalskih trenera, poznat po nadimku "Posebni", Žoze Murinjo (61) ističe kako je iza njega bogata karijera, ali da u narednim godinama planira da postigne barem još toliko.

Čuveni Portugalac osvrnuo se na početke, period u Real Madridu, Čelsiju, Ligi šampiona, ali otkriva i da li u bliskoj budućnosti planira da preuzme kormilo nekih od klubova koji se već duže vreme povezuju sa njim.

Nedavno se pozdravio sa čelnicima Rome i tako završio još jedno poglavlje u svojoj karijeri. Bio je to deseti po redu klub sa kojim je ispisao istoriju u evropskim takmičenjima. 

Portugalac je trenutno bez posla, a kako je već zakoračio u sedmu deceniju života, mnogi smatraju da bi trebalo da stavi tačku na svoju profesionalnu karijeru. Međutim, to slavnom treneru uopšte nije na umu, pa ističe da već razmišlja o nekom novom klubu.  

- Nije kao da imam 61 godinu i da treba da se zaustavim već na 65. godini. Ma nema šanse, ništa od toga. Preda mnom je tek duga karijera - izjavio je legendarni as u intervjuu za britanski "Telegraf". 

Foto: EPAIMAGES

Žoze Murinjo

Njegov dom u Londonu je toliko blizu "Stamford bridža", da čuje ne samo huk navijača kada Mančester siti postigne gol, nego čak i aplauz za izmene, kao i negodovanje kada se propusti neka od šansi. Tokom razgovora ističe i da bi sa tribina voleo da uživa i gleda neki duel kao navijač, ali svestan je da bi samo njegovo prisustvo na stadionu izazvalo veliku medijsku buru. 

Sin bivšeg golmana Žozea Feliksa Murinja je nakon igračke i ne tako uspešne karijere odlučio da upliva u trenerske vode i to se ispostavilo kao najbolja odluka u njegovom životu. Na samom početku je bio saradnik Bobiju Robsonu u Sportingu i Portu, a kasnije je bio njegov i Van Galov pomoćnik u Barseloni, koja je u to vreme beležila izuzetne rezultate.

Nakon kratkotrajnih, ali uspešnih angažmana u Benfiki i Leiriji, Murinjo se vratio u Porto, ovog puta kao prvi trener, 2002. godine. 

PORTO

S Portom je dva puta bio prvak Portugalije, jednom prvak Kupa Portugalije i Kupa UEFA. Posebno mu je draga titula Lige šampiona, a i dan danas pamti slavlje i sprint po beloj liniji "Old Traforda" nakon gola Kostinje u nadoknadi drugog poluvremena, koji je njegov tim doveo u osminu finala Lige šampiona. Bio je to 9. mart 2004. godine, a njegovi itabranici su eliminisali veliki Mančester junajted Ser Aleksa Fergusona. 

- Imao sam toliko bizarnih proslava tokom svog posla, ali to je verovatno ono što je zapravo promenilo pravac moje karijere. Pre neki dan sam naleteo na nekog tipa na ulici koji je rekao ‚‚Kada ćemo opet onako u Portugalu?" Rekao sam mu da jedino možemo da osvojimo Evropsko prvenstvo za par meseci jer imamo neverovatnu reprezentaciju, najbolju ikada! Ali sa klubom, koji će to klub ponovo osvojiti Ligu šampiona u Portugalu? Videćemo da li ćemo uspeti to makar u narednih 20 godina - istakao je Murinjo. 

Odgovorio je i šta je to prevagnulo da nakon odličnog starta, pređe u Premijer ligu koja se isprva čak nije ni zanimala za njegov dolazak. 

- Posle osvojenog Kupa počele su da mi stižu ponude od nekih stranih klubova, koji su tada bili zainteresovani za mene. U to vreme mislite,"Sviđa mi se ovde. Imam dobar tim, sjajnog predsednika, sjajnu strukturu. Ponovo ću da osvojim portugalsku ligu. Hajde da uživamo u Ligi šampiona i da vidimo kuda ide". Imao sam osećaj da mogu da napustim Portugal kad god poželim, ali se kasnije moja vizija totalno promenila - dodao je slavni trener. 

Foto: AP/Photo

Žoze Murinjo

ČELSI

Sa druge strane, leto 2004. godine je promenilo sve. Iskusni strateg je stigao u Čelsi, a ističe kako je tek tada shvatio da u njemu leži neki faktor, koji će ga u budućnosti odvesti na crveni tepih.

- Osvojio sam dva puta portugalsku ligu, Kup Uefa i Ligu šampiona. Dakle, da dođete u Englesku tada nije bilo dovoljno samo da ste uradili nešto dobro u nižoj ligi, ili da je vaš golman brilijantan i da radi za sve na terenu. Ono što je trebalo da uradite je nešto zaista spektakularno, kako bi otvorili ta vrata - nadovezao se slavni as. 

Ističe Murinjo da je po dolasku već imao osećaj za engleski fudbal i da je ubrzo shvatio mentalitet njihove igre, a pritom je znao da ima tajno oružje.

- Engleski fudbal kao da je bio prisutan u mom životu svaki dan. Sve je bilo taktički fokusirano i precizno. Znao sam sa metodološke tačke gledišta da mogu odmah da napravim razliku jer je moj način obuke bio prilično daleko od tradicionalnog i ono što je najbitnije je da tada nisam pravio greške - ističe Murinjo. 

Iz njegovih reči možemo zaključiti da mu je tim poverio sav posao u ruke i da je imao potpuno poverenje da u klub dovede bilo kog igrača, što mu je doprinelo samopouzdanje u igri. 

- Bio sam veoma siguran u ono što je Čelsi već imao. Bio sam veoma samouveren u ono što osećam i da treba da napravimo taj korak. Klub mi je omogućio da dovedem Didijea Drogbu, Rikarda Karvalja i Paula Fereiru. Odmah je taj tim bio pun agresije i moći na svakom nivou. Onda je to samo išlo i išlo - objašnjava nekadašnji trener ovog premijerligaškog kluba. 

Pet velikih trofeja (titule u Premijer ligi 2005. i 2006, osvojen FA kup, dva trofeja Liga kupa i jedan trofej Komjuniti šilda) u samo tri kompletne sezone u Čelsiju učinili su Murinja najtraženijim menadžerom na svetu.

Zatim su u Interu usledile dve titule prvaka i titula u Ligi šampiona 2010. Zatim u Real Madridu epska bitka sa Barselonom Pepa Gvardiole, Kup Španije, titula Lige 2012, a takođe i početak preokreta u osrednjem rekordu kluba u Ligi šampiona pod prethodnim menadžerima.

Foto: Reuters

Žoze Murinjo

MANČESTER JUNAJTED

Nakon Real Madrida, usledila je epizoda u Čelsiju a zatim i dolazak u Mančester junajted. Murinjo ističe kako po dolasku u redove ovog giganta nije imao veliku podršku od čelnika kluba, kao što to sada ima holandski trener Erik Ten Hag. 

- Moj odnos sa bivšim izvršnim direktorom Edom Vudvordom je bio dobar, čak se i sada čujemo. Ali tada sa profesionalne tačke gledišta nije bilo najbolje. Ja sam ono što jesam, Ed dolazi iz drugačijeg porekla i ono što Ten Hag ima u vreme kada je bio u Mančester junajtedu ja nisam imao. Nisam imao taj nivo podrške. Nisam imao taj nivo poverenja. Tako sam otišao tužan, jer sam osećao da sam na početku. U nekim trenucima sam osećao da ako mi veruju i veruju u moje iskustvo stvari mogu biti drugačije. Ali tamo sam samo radio svoj posao - objasio je trofejni trener.

Foto: Reuters

Žoze Murinjo

Zatim se dotakao sudbine francuskog fudbalera Pola Pogbe koji je prošlog meseca suspendovan nakon testa na drogu. Nekada je fudbalski as bio pod komandom iskusnog trenera, a Žoze ističe da mu nije ni malo prijatno kada pomisli na njegovu situaciju. 

- Jedino što mogu da kažem je da se to dešava skoro svima u nekim trenucima karijere. Malo izgubite osećaj ko ste i šta morate da budete. Čini mi se da se sezonu nakon što je Francuska osvojila Svetsko prvenstvo 2018. godine Pol vratio potpuno drugačiji. Takmičenje ga je dovelo u dimenziju u kojoj mu fudbal nije bio najvažniji - istakao je Žoze. 

Foto: profimedia

Pol Pogba

ŠTA DALJE?

Dovođen je portugalski stručnjak od januara ove godine u vezu sa mnogim klubovima. Pominjali su se Napoli, Liverpul, Vest Hem, Brajton... ali nijedan nije bio dovoljno dobar da bi iskusni strateg ekspresno odlučio da ih preuzme posle italijanske Rome. Ipak, posle toliko godina iskustva ovaj trener ima svoje uslove koje će postaviti čelnicima narednog kluba.

- Ono što bi zaista moglo da napravi razliku je koliko me klub želi i koliko mu je potrebna osoba i trener mog profila. Jedina stvar koju želim je da mete i ciljeve svi moraju postaviti na pošten način. Ne mogu da idem u klub kome je, zbog moje istorije, cilj da osvojim titulu. Ne. Jedina stvar koju želim je da sve mora biti fer i pošteno. Hoću da kažem je da ljudi treba da me gledaju onako kako gledaju i druge. Za mene je važno da klub ima ciljeve i da mogu da kažem da sam spreman da se borim za njih. Jer kada sam otišao u Romu niko nije sanjao o finalu Kupa Evrope i mi smo to uradili. Nije moguće da idem u klub koji je skoro ispao, a cilj je da osvojim Ligu šampiona. To je dobro, ali nije fer - podvukao je Murinjo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija