• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

09.04.2024

07:00

Večitima težak put do Lige šampiona! Srpski stručnjak: Mnogo smo daleko...

Starsportphoto

Fudbal

Večitima težak put do Lige šampiona! Srpski stručnjak: Mnogo smo daleko...

Podeli vest

Prvak Srbije na leto će igrati u plej-ofu, vicešampion u 3. kolu kvalifikacija za plasman u elitno takmičenje, a mladi trener Nikola Trajković (43) smatra da će ih čekati paklen zadatak, bez obzira ko im bude rival.

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana imaće izuzetno težak posao na putu ka Ligi šampiona naredne sezone! Kolo pred kraj regularnog dela Superlige, odnosno uoči početka plej-ofa, sasvim je izvesno da će večiti rivali zauzeti prva dva mesta na tabeli, koja na leto garantuju borbu za plasman u najjače klupsko takmičenje.

Crveno-beli su lideri, imaju četiri boda više od komšija iz Humske, što znači da su obezbedili i domaćinstvo u 173. večitom derbiju, koji će biti odigran već 20. aprila na "Marakani". Trećeplasirani je TSC, aktuelni viceprvak države, a on trenutno zaostaje čak deset bodova za crno-belima.

Jedno je sigurno, budući prvak države će se za ulazak u elitno društvo boriti od plej-ofa. Moraće da preskoči jedan stepenik do grupne faze, a imaće zagarantovano učešće u Ligi Evrope i obezbeđenih oko deset miliona evra. U slučaju da klub sa "Marakane" odbrani titulu, naći će se u grupi nosilaca, jer ima bolji klupski koeficijent od Partizana, koji će među nepovlašćene timove.

Ukoliko Zvezda završi kao druga u Superligi, onda bi krenula od 2. kola u stazi pratilaca, što znači da bi imala dve prepreke na putu do elite. U scenariju da odmah ispadne, pravo bi otišla u glavni deo Lige Evrope.

Foto: Starsportphoto

Fudbaleri Crvene zvezde

Postoji čak i opcija da crveno-beli direktno uđu u grupnu fazu LŠ, ali za to mora da im se poklopi nekoliko stvari. To je da osvajač titule prvaka Evrope bude ekipa koja je i kroz domaću ligu obezbedila učešče, kao i da šampioni svojih zemalja ne budu Šahtjor iz Donjecka (Ukrajina), zagrebački Dinamo (Hrvatska), Slavija iz Praga (Češka), Kopenhagen (Danska) i PAOK ili Olimpijakos (Grčka).

Što se tiče "parnog valjka", ukoliko bude viceprvak, put ka eliti počeo bi od 1. kola u stazi pratilaca (potencijalni rivali su drugoplasirani u Austriji, Švajcarskoj ili Češkoj). U slučaju eliminacije, preselio bi se u 3. kolo kvalifikacija za LE, a ako i tu ne uspe, čekao bi ga plej-of za Ligu konferencija.

Foto: ATA Images

Fudbaleri Partizana

Podsetimo, LŠ će ubuduće imati 36 učesnika i svaki klub će odigrati najmanje osam utakmica sa različitim rivalima. Igraće se po švajcarskom sistemu, kompjuter će svima odrediti protivnike, po dva iz svakog od četiri šešira, koja će biti formirana po klupskom koeficijentu. Na kraju se pravi jedna tabela, prvih osam ekipa otići će direktno u osminu finala, a od 9. do 24. mesta u baraž. Isti je princip i za Ligu Evrope.

Doskorašnji trener niškog Radničkog, Nikola Trajković (43), smatra da srpske klubove čeka pakleni zadatak na međunarodnoj sceni, koga god da izvuku.

Foto: Starsportphoto

Nikola Trajković

- Biće mnogo, mnogo teško da se Zvezda i Partizan domognu grupne faze Lige šampiona. Videli smo i ove sezone koliko su se mučili i kako su igrali čak i protiv timova koji ne pripadaju top-nivou. Najveći problem je upravo slaba konkurencija u Superligi. Tačnije, intenzitet igre i trčanja u Evropi daleko je iznad naše lige i ta razlika se jasno vidi na terenu. I za to ima nekoliko krivaca. Pored izuzetno loših uslova i terena u Srbiji, odgovorni su i treneri, kojima je najlakše da se oslone na defanzivnu taktiku i kontranapade, ali i sudije, jer ne dozvoljavaju da se kod nas igra razvije, već je prekidaju za svaki najmanji duel - kaže Trajković za Informer.

Radio bih opet u Srbiji

Pre mesec dana je Nikola Trajković po drugi put ove sezone napustio niški Radnički, a razlog za to bilo je nezadovoljstvo suđenjem protiv Železničara, kada je poručio da neće više raditi u Superligi.

- Priznajem, malo sam preterao, bio sam pod utiskom svega što se dešavalo u Pančevu. Srbija je moja zemlja i naravno da bih jednog dana voleo opet da vodim neki tim. Imao sam poziv jednog superligaša pre nekoliko dana, a povratak uvek ostaje opcija. Želim da pomognem da naš fudbal podignemo na viši nivo - podvlači Trajković.

Kada je reč o nastavku šampionske trke i raspletu u plej-ofu, mladi stručnjak ne veruje da će crveno-beli do kraja ispustiti prvu poziciju.

- Ovo ne pričam navijački, već najiskrenije - Zvezda ima kvalitetniji tim od Partizana i da je Vladan Milojević od početka sezone bio na klupi, bodovna razlika bi sigurno bila i veća. S druge strane, svaka čast Igoru Duljaju na onome što radi sa crno-belima, izvukao je maksimum i s obzirom na sve probleme s kojima se bore, ovi rezultati su odlični. Videćemo šta će se dogoditi u derbiju, ali svakako nije isključeno da i jedni i drugi kiksnu još neki put. Ne verujem baš da mogu da dobiju sve utakmice do kraja sezone - naglašava Trajković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Pronađene devojčice iz Kragujevca
Društvo

Pronađene devojčice iz Kragujevca

Petnaestogodišnje M. S. i K. V. iz Kragujevca nestale su jutros oko 9 sati, kada su poslednji put viđene ispred Ekonomske škole u ovom gradu, čije su učenice. One su u međuvremenu pronađene, potvrdila je jedna od majki za Telegraf rekavši da još nije videla ćerku i da ne zna šta se desilo s njom.

16.05.2024

19:59

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja!

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!
Nije bez osnova

Zakonom zabranili umiranje! Ako su ova pravila uveli u Italiji i Francuskoj, i Srbija bi možda trebalo da uradi nešto slično?!

Možda ste čuli da je umiranje ilegalno na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu . Prema ovoj popularnoj tvrdnji , tela se ne raspadaju zbog permafrosta, što predstavlja biološki rizik za buduće generacije. Međutim, ovo je samo urbani mit . Ipak, ta zabluda postavlja zanimljivo pitanje: da li postoji bilo gde na Zemlji gde je zapravo ilegalno umreti? Kratak odgovor je "otprilike".

16.05.2024

19:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija