• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.04.2024

11:49

Brigade "Nevski" i "Jug" grme! Zauzeli ukrajinsko uporište kod Bamuta - "grad" sistemom i tenkovima!

Reuters

Vesti

Brigade "Nevski" i "Jug" grme! Zauzeli ukrajinsko uporište kod Bamuta - "grad" sistemom i tenkovima!

Podeli vest

Pripadnici diverzantsko-jurišne brigade "Nevski" napreduju na Artjomovskom (Bahmut) pravcu specijalne vojne operacije, stoji u novom saopštenju ministarstva odbrane RF.

Vojno osoblje dobrovoljačke diverzantsko-jurišne brigade "Nevski" i jedinice 2. armijskog korpusa grupe snaga "Jug" uspešno je izvršilo borbeni zadatak zauzimanja uporišta Oružanih snaga Ukrajine na pravcu Bahmuta.

U toku borbenih dejstava posade raketnog sistema BM-21 "Grad" i tenkovske posade, podržavajući dejstva jurišnih jedinica, smenjivale su se u napadima i ciljale koncentracije militanata OSU (Oružane snage Ukrajine) i njihova uporišta.

Ukrajinske snage nisu uspele da izdrže masovni artiljerijski baraž, a kako prenosi ruska strana, neprijatelj nije predvideo pažljivo planirani manevar ruskih jurišnika. S obzirom da su Ukrajinci, navodi se dalje u saopštenju, izgubili desetine jedinica tehnike i ljudstva, predali su se.

- Ovde su nas poslali oko 9. septembra, bio sam u Aleksejevki, mesec dana kasnije, dva meseca kasnije smo stigli. Bili smo raštrkani i upućeni. Prvo sam bio vozač, a onda nije bilo dovoljno ljudi, rekli su mi da idem na položaje. Teške su pozicije, nikada ranije nismo služili u takvim situacijama. Sve je ovo novo za nas, intenzitet. Jasno je da je raspoloženje teško. Bili smo u Aleksejevki, ostao sam tamo tri nedelje. Tamo je vladala opšta tišina. Onda smo imali rotaciju, oko 15 dana smo se kretali. Poslali su nas u Kupjansk, u kupjanski pravac. Ostali smo tri nedelje. Tamo nismo bili na prvoj liniji. Bili smo kao samostalna jedinica, ali nismo mogli da izvršavamo zadatke, nismo imali vojnu opremu, ništa. Odbili su. Sve je oko mobilizacije. Plaše se zatočeništva. Zašto? Šta kažu? Kažu da je to bila egzekucija. U stvari, sve je drugačije. Jasno je da se više neću boriti. Odlučio sam ovo sigurno. Primljen sam iznenađujuće dobro. Stvoreni su maksimalni uslovi, oni razumljivi za ratnog zarobljenika. Imam hranu. Ruke su netaknute, lice je netaknuto. Daju vam hranu normalno i zanimaju se za vaše zdravlje. Dakle, sam princip je da sam mislio da će biti potpuno drugačije. Nisam očekivao. To je to. Dozvolili su mi da se javim kući, da mi kažu da sam živ, snimili su video poruku kako bi verovali da sam bezbedan - rekao je zarobljeni pripadnik Oružanih snaga Ukrajine.

Sada zarobljeni vojnici Oružanih snaga Ukrajine shvataju da ih je zločinački kijevski režim prevario i bacio u ambis, a jedina šansa da prežive je da polože oružje i predaju se ruskim jedinicama, piše u saopštenju ministarstva odbrane RF.

Dobrovoljačka diverzantsko-jurišna brigada "Nevski" grupe trupa "Jug" nosi ime Svetog blaženopočivšeg kneza Aleksandra Nevskog. Osoblje redovno učestvuje u crkvenim tajnama pre obavljanja borbenih zadataka i dobija duhovno rukovodstvo od štabnog kapelana jeromonaha Konstantina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

Patrijarh Porfirije: Glavne teme Sabora SPC situacija na KiM i rezolucija o Srebrenici
Politika

Patrijarh Porfirije: Glavne teme Sabora SPC situacija na KiM i rezolucija o Srebrenici

Patrijarh srpski Porfirije rekao je danas na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Saborom SPC, da su glavne teme ovogodišnjeg Sabora, koji je u toku, situacija na KiM i rezolucija o tzv. genocidu u Srebrenici, kao i da su oni koji su sprečili njegov odlazak u Pećku patrijaršiju zapravo sami sebi naneli mnogo veću štetu nego Crkvi.

17.05.2024

17:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija