• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

09:40

(VIDEO) Ko su Rusi koji upravo napadaju Rusiju?! Rešili da Putinu naprave pakao pred izbore, povezani za opasnim organizacijama!

EPA

Vesti

(VIDEO) Ko su Rusi koji upravo napadaju Rusiju?! Rešili da Putinu naprave pakao pred izbore, povezani za opasnim organizacijama!

Podeli vest

Ruska Legija "Sloboda za Rusiju" i Ruski dobrovoljački korpus, grupe koje su jutros izvele napad na rusku granicu iz pravca Ukrajine, baštine neonacističke ideje, Moskva tvrdi da ih plaća NATO i američke obaveštajne agencije, a posredno su vezani za Ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu GUR. Za svoj glavni cilj proklamovali su rušenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ove grupe su odlučile da napadnu Rusiju uoči ruskih predsedničkih izbora koji se održavaju od 15. do 17 marta, kako bi, prema njihovim rečima "doneli slobodu Rusiji i vrate zemlju od Putinovog režima".

Kako javljaju ukrajinski ratni dopisnici, borbe se i dalje vode. Ruski ratni reporteri tvrde da su uspele da odbace napad i spreče narušavanje granice.

Podsetimo, ova grupa je vršila upade u Rusiju i tokom prošle godine. Prvi put u martu kad su upali u nekoliko sela u Brjanskoj oblasti, a drugi put u Belgorodskoj oblasti, kada je usledio žestok okršaj sa ruskim snagama. Deo grupe proteran je iz Belgorodske oblasti na teritoriju Ukrajine, likvidirano je više od 70 terorista, a uništena su četiri borbena vozila pešadije i pet vozila, saopštilo je  tada Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Kako je nastao Ruski dobrovoljački korpus? Sudeći prema novinskim natpisima formiran je u avgustu 2022. godine. Njegov osnivač je Denis Nikitin koji je inače učestvovao u upadu u Brjansku oblast na početku marta 2023.

Nikitin je inače bivši prijatelj neonaciste Maksima Martinkeviča. On se 2022. preselio u Ukrajinu i pridružio se jedinicama Oružanih snaga Ukrajine..

Glavninu snaga RDK čine ruski desničari koji su na početku rata pobegli iz Rusije u Ukrajinu, dezerteri i zarobljenici koji su pristali da prmene stranu za koju su ratovali. Tu su i oni koji su raznih nacionalnosti, ali imaju ruske pasoše.

Često se navodi da su oni pod kontrolom Ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR, ali i da imaju veze sa SBU.

Prvi put u javnosti pojavili su se krajem marta 2022 u okolini Kijeva kada su se navodno sukobili sa ruskim padobrancima u Buči i Irpinu. Posle završetka sukoba na severu prebačeni su u Donbas gde su operisali u pograničnim oblastima sa Rusijom.

Ukrajinska vojska izbegava da govori o tome kako koriste ovakve dobrovoljačke grupe. Posle bitke u Brjanskoj oblasti, i ukrajinski zvaničnici su negirali povezanost napadača sa Kijevom.

RDK tvrdi da se korpus borio četiri meseca na „najnaprednijim položajima" i držao odbranu zajedno sa 98. bataljonom TRO Azov Dnjepar u Zaporožju i Donjeckoj oblasti, a takođe je vršio nalete na ruske okupirane teritorije Černjigovske i Hersonske oblasti. 

U intervjuu za Poljski radio, šef kabineta RDK Aleksandar „Fortun" kaže da je „Korpus" prošao „ceo front".

Prema tvrdnjama članova ove paramilitarne grupe, učestvovali su u operacijama na jugoistoku Ukrajine - u Hersonskoj oblasti, a takođe su čuvali stražu na otoku Zmija, što je snimio Radio Sloboda. 

RDK je ratovao u Kijevskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Zaporoškoj i Donjeckoj oblasti, navodi se u telegram kanalu jedinice.

Svi pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa smatraju se žestokim protivnikom ruskog predsednika Vladimira Putina, propagiraju ideje koje su u suprotnosti sa ruskim shvatanjima i pogledima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12