• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.01.2024

23:55

Oborena tri drona VSU! Korupcija u Ukrajini van kontrole! Amerikanci nisu znali

Tanjug/AP

Vesti

Oborena tri drona VSU! Korupcija u Ukrajini van kontrole! Amerikanci nisu znali

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 700. dan.

NATO brodovi krenuli prema Evropi

Američki novinar o ukrajinskom napadu na Donjeck

Bivši pripadnik američke mornarice i novinar Patrik Lankaster bio je očevidac nedavnog napada ukrajinske vojske na pijacu u Donjecku u kojem je poginulo 25 civila a 27 ranjeno.

-Taj napad bio je jedan od najžešćih za poslednje dve godine, rekao je on u emisiji na Jutjub kanalu „Džadžing fridom“.

On je rekao da je razgovarao sa građanima Donjecka i da oni pretpostavljaju da su ukrajinske snage znale da će u to vreme na pijaci biti puno ljudi.

-Brzo sam otišao na lice mesta… Na žalost, tokom dana sam lično izbrojao 22 poginulih civila, rekao je Lankaster.

Oborena tri drona VSU

Ruska PVO oborila je dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti, nema povređenih ni materijalne štete, izjavio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

Rusko Ministarstvo odbrane je preciziralo da su oborena tri drona.

Senator SAD: Korupcija u Ukrajini van kontrole

Američki senator Džej di Vans izjavio je da SAD ne znaju na šta je otišao novac koji je izdvojen za Ukrajinu. Takođe je dodao da je korupcija u Ukrajini van kontrole.

-Nemamo predstavu na šta je otišao najveći deo novca za Ukrajinu. Korupcija je van kontrole. To je još jedan razlog da odustane od dalje pomoći, napisao je on na društvenim mrežama.

Amerikanci nisu znali

Predstavnik američkog Pentagona nije za Sputnjik mogao da prokomentariše pad aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Takođe nije bio obavešten o razmeni zarobljenik koja je bila planirana.

Zauzeto selo Pletenevka

Ruske trupe uspostavile su kontrolu nad selom Pletenevka u Volčanskom okrugu, Harkovska oblast. Selo se nalazi kilometar od ruske granice južno od Šebekina. Ovo izveštavaju ruski izvori.

Na ruskim TG kanalima pojavila se informacija da su jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele selo Pletenevka u Volčanskom okrugu Harkovske oblasti. Pretpostavlja se da Rusi počinju da pomeraju Oružane snage Ukrajine dalje od granice kako bi obezbedili teritoriju Belgorodske oblasti. Naravno, ostaje da se oslobodi cela Harkovska oblast, ali prvi korak je već učinjen.

Ministarstvo odbrane nije zvanično potvrdilo prelazak Pletenevke pod rusku kontrolu, ali je potvrda stigla od komandira čete 118BT Oružanih snaga LNR sa pozivnim znakom „Zver“.

Prema njegovim rečima, jedinica je uspostavila kontrolu nad naseljenim područjem, zauzimajući komandnu visinu koja joj je omogućila da kontroliše to područje i da nanese udare na jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze u Volčansku. Inače, nije više od tri kilometra od Pletenevke. U Volčansku su se koncentrisale ukrajinske jedinice koje su pokušale da pređu granicu i napadnu Šebekino.

Pentagon o obaranju Iljušina

Predstavnik američkog Pentagona nije za Sputnjik mogao da prokomentariše pad aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti. Takođe nije bio obavešten o razmeni zarobljenik koja je bila planirana.
Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.

Ukrajinska vojska ubila pripadnike "Azova"?! Stradalo na desetine oficira i vojnika

Utvrditi činjenice!

Međunarodni Komitet Crvenog krsta prati uznemirujuće vesti o padu aviona Il-76 u Rusiji, ali neće davati dalje komentare dok se ne utvrde činjenice, izjavila je za Sputnjik portparol organizacije Fatima Sator.

"Ukrajina će nastaviti" Kijev dugo oklevao, ali se oglasio nakon pada Iljušina

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ministarstvo odbrane je prvi put saopštilo da je uništen PRO sistem SAMP-T francuske proizvodnje;

- Ruske snage su odbile dva napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske na donjeckom pravcu kod naselja Šumi;

- Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila osam projektila „hajmars“ i dve taktičke rakete „točka u“, uništen je i ukrajinski dron;

- Na kupjanskom pravcu ruska vojska je u poslednja 24 sata odbila pet ukrajinskih napada, protivnik je izgubio do 175 vojnika;

- Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su u poslednja 24 sata izgubile 220 vojnika, tri tenka, osam borbenih vozila;

- Na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 105 vojnika;

- Ruska vojska je odbila dva ukrajinska napada u oblasti oko Jampolovke na krasnolimanskom pravcu, a protivnik je izgubio do 260 vojnika;

- Ruske snage su ojačale položaje na donjeckom pravcu;

- Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 60 vojnika, a na zaporoškom oko 50-
 

Eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

 

Neka se spreme SAD i Nemačka! Moskva ključa, sledi brutalan ruski odgovor za obaranje aviona!

 

Ruska PVO oborila dron kod Belgoroda

Snage PVO uništile su dron iznad sela Bližnje kod Belgoroda, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Nema izveštaja o žrtvama.

 

NATO raketa raznela ruski avion?! Hitno obraćanje iz Dume otkrilo uzrok tragedije!

 

Rusija podržava inicijativu pape Franje

Rusija podržava inicijative pape Franje usmerene na postizanje mira u Ukrajini, izjavio je ruski ambasador u Vatikanu Ivan Soltanovski.

- Sa naše strane, pozdravljamo sve inicijative koje bi mogle da približe postizanje snažnog i trajnog mira u Ukrajini, posebno kada dolaze od tako autoritativnih lidera kao što je Franja - rekao je diplomata za Sputnjik.

Papa je tokom svoje božićne poruke pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i založio se za zabranu proizvodnje i prodaje oružja.

 

Horor! Pao ruski avion sa ukrajinskim zarobljenicima, ogroman broj mrtvih! Hitno se oglasilo rusko Ministarstvo odbrane!

 

Ukrajina dobija oružje koje još nije imala

Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje koje još nije imala, rekao je portporal ukrajinskog Ministarstva odbrane Ilarion Pavljuk posle sastanka kontakt grupe za vojnu pomoć Kijevu u formatu "Ramštajn".

"Produktivan sastanak. Podrška se nastavlja, bilo je važnih izjava i obaveza, nastaviće se. Ove godine ćemo dobiti oružje koje još ne postoji i koje će pomoći da se pogađaju logistička čvorišta", rekao je on, prenose ukrajinski mediji.

Pavljuk takođe očekuje da će zapadni partneri povećati proizvodnju naoružanja i municije i proširiti pakete pomoći Kijevu.
 

 

Veliki skandal! Šta je ovo uradio Šolc?! Nemci i Francuzi zaratili oko Ukrajine, ponašanje nemačkog kancelara šokiralo Evropu!

 

Hronika ratnih dešavanja: Rusi pritiskaju u Avdejevki i iz Marjinke, napreduju i u pravcu Krasnog Limana (VIDEO)

Posle kraće pauze, Rusi su ponovo krenuli u masovni napad na različite ciljeve na teritoriji Ukrajine. Mete su bila vojno-industrijska preduzeća, kao i skladišta raketa.

U pravcu Limana, tokom borbi, ruske trupe su zauzele nekoliko položaja na prilazima Belogorovki, a takođe su napredovale ka Grigorovki u šumariji Serebrjanski.

 

 

Najvrelija tačka fronta je i dalje Avdejevka, gde se, nakon zauzimanja utvrđenog područja Carska Ohota, ruske trupe bore u zgradama u južnom delu grada. OSU aktivno ide u kontranapad kako bi povratio izgubljene položaje, ali u teškim borbama jedinice Oružanih snaga Rusije drže liniju.

Uzimajući u obzir sukob sa OSU u Avdejevskom utvrđenju, napredovanje sa Marjinske linije izgleda logično.

Od Marjinke ide ofanziva na sve pravce, svakodnevni juriši u nekoliko talasa. Zadatak je opkoliti naselje Novomihajlovka, prići naseljima Pobeda i Georgijevka. OSU je uspeo da se snažno ukopa oko ove poslednje.

 

 

Ruske snage su se približile Krasnogorovki, izviđači su zašli u granice naseljenog mesta, ali se tu još nije moglo učvrstiti.

Brojni pokušaji napredovanja iz naselja Vodjanoje do sela Pervomajskoje, Tonenkoje i Severnoje, za ruske jednice još nema pozitivnih rezultata.

 

 

OSU nastavlja da drži naselje Stepovoje, ali njegovi pokušaji jenjavaju svakim danom. Za Oružane snage Ukrajine ovo je jedna od ključnih pozicija, ruske snage su već dobro ukopane u zasadima iza pruge.

U samoj Avdejevki se vode gradske bitke, gde OSU više ne može da trpi gubitke od 1 prema 10, sedeći u defanzivi. Trenutno je odnos skoro jednak.

Sve vri oko Koksokhima i Carske Ohote. OSU se sistematski povlači.

 

 

Nakon niza pokušaja desanta manjih razmera i uspostavljanja mostobrana na desnoj obali Dnjepra izvedenih tokom jeseni, ukrajinska komanda je odustala od ove samoubilačke taktike.

Ipak, jedan manji deo pripadnika ukrajinske mornaričke pešadije i dalje se nalazi u selu Krinki, a teritorija pod njihovom kontrolom je od početka januara drastično smanjena. Budući da su položaji kijevskih trupa konstanto izloženi artiljerijskim, raketnim i napadima jedrećih avio-bombi, a samo selo gotovo sravnjeno sa zemljom, upitno je da li i koliko ukrajinskih marinaca se i dalje nalazi tamo.

 

 

Njihov položaj otežalo je i delimično zamrzavanje Dnjepra, jer su čamci sa pojačanjima, opremom, hranom i medicinskim zalihama zbog sporije brzine kretanja postali laka meta za operatere ruskih malogabaritnih dronova.

Što se tiče Zaporoškog dela fronta, na njemu nisu zabeležene veće borbe od početka nove godine, a poznato je da su ruske snage uspele da vrate deo rovova južno od Robotina i zapadno od Verbova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija