• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.01.2024

11:40

Borelj prelomio! Evropa saopštila odluku o Izraelu, mnogima se ovo neće svideti

Informer

Vesti

Borelj prelomio! Evropa saopštila odluku o Izraelu, mnogima se ovo neće svideti

Podeli vest

Humanitarna situacija u Pojasu Gaze "ne može biti gora", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i istakao da od sada više neće govoriti o mirovnom procesu, već o dvodržavnom rešenju.

- Nema reči da se objasni kakva je situacija, sa stotinama hiljada ljudi bez ičega, bez hrane, bez lekova i pod bombama. Svaki dan je veliki broj ubijenih civila. Mnogi ministri su rekli da ih ima previše. Pa pitanje je koliko je previše? - rekao je Borelj novinarima, uoči sastanka Saveta za spoljne poslove EU, tokom kojeg će biti održani razgovori sa palestinskim i izraelskim ministrom spoljnih poslova.

On je dodao da će tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU izneti sveobuhvatan pristup ovom pitanju i poručio da smatra da je potrebno prestati govoriti o miru i mirovnom procesu, a konkretnije razgovarati o procesu dvodržavnog rešenja.

- Hajde da razgovaramo o tome šta želimo da uradimo, a ono što želimo da uradimo je da izgradimo dvodržavno rešenje. Hajde da pričamo o tome onda. Važan je način imenovanja. Od sada neću govoriti o mirovnom procesu već o procesu dvodržavnog rešenja - poručio je Borelj.

On je dodao da je potrebno proučiti osnovne uzroke koji sprečavaju primenu takvog rešenja, a Hamas je, kako je naveo, jedan od njih.

- Ali postoje i drugi - rekao je Borelj i dodao da se o sveobuhvatnom pristupu mora razgovarati i da se on mora proučiti, kao i da treba sarađivati sa arapskim svetom.

On je dodao da zna da Izrael ima drugačiji stav i u tom kontekstu podsetio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče rekao da je neprihvatljivo izraelsko odbijanje tog rešenja.

- To je rešenje koje su odobrile UN. Cela međunarodna zajednica stoji iza toga - rekao je Borelj.

On je istakao da, ako Izrael nije saglasan po tom pitanju, mora da se o tome razgovara i dodao da će se ispitati koja druga rešenja Izrael ima na umu.

- Koja su druga rešenja koja imaju na umu? Da nateraju sve Palestince da odu? Da ih pobiju? Već je 25.000 stradalo u Gazi, a 70 odsto su žene i deca - rekao je Borelj.

Evropski predstavnik je osudio napade Hamasa, ali je ocenio da način na koji Izrael pokušava da uništi Hamas "nije način... jer seje generacijsku mržnju".

- Ali mir i stabilnost se ne mogu izgraditi samo vojnim sredstvima - rekao je Borelj i naglasio da to kaže uz puno poštovanje prema žrtvama terorističkih napada Hamasa.

On je dodao da će i Ukrajina biti na dnevnom redu današnjeg sastanka.

- To je prva tačka dnevnog reda. To što smo angažovani u traženju rešenja na Bliskom istoku ne znači da ne nastavljamo da podržavamo Ukrajinu - rekao je Borelj.

On je dodao da će se sa ministrima razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini i poručio Ukrajincima da ne moraju da brinu jer je evropska podrška snažna kao i uvek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)
Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)

Jučerašnji dan u Narodnoj skupštini doneo je neke veleobrte na srpskoj političkoj sceni. Deo opozicije koji tobož bojkotuje izbore 2. juna, na čelu sa Draganom Đilasom i Milošem Jovanovićem, razotkriven je od strane Zorana Lutovca i Aleksandra Jovanovića Ćute, koji su im se javno zahvalili na tome što izlaze na izbore sa njima!

11.05.2024

18:59

Vesti

Vlada Crne Gore usvojila amandmane o Srebrenici
Politika

Vlada Crne Gore usvojila amandmane o Srebrenici

Vlada Crne Gore večeras je na telefonskoj sednici usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici, i naložila Ministarstvu spoljnih poslova da u ponedjeljak pošalje amandmane predlagaču, a u njima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

11.05.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija