• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2024

18:36

Počinje kolaps! Nemačka pred katastrofom: Sve staje, mašinovođe se pridružile poljoprivrednicima

EPA

Vesti

Počinje kolaps! Nemačka pred katastrofom: Sve staje, mašinovođe se pridružile poljoprivrednicima

Podeli vest

Mašinovođe nemačkih železnica (DB) večeras stupaju u trodnevni štrajk kako bi primorali poslodavca na ustupke u tekućim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

- Ovom štrajku nedostaje legitimitet i zato radimo sve za dobrobit naših korisnika - objasnio je predstavnik poslodavaca DB Florijan Veh, koji je pred nadležnim sudovima pokrenuo zahtev za odlaganje štrajka.

On je najavio još jedan skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi postigao odlaganje štrajka, što DB smatra nesrazmernim. Na prvom suđenju u ponedeljak, radni sud u Frankfurtu odbio je zahtev za odlaganje štrajka.

Sindikat mašinovođa GDL pozvao je svoje članove da obustave rad u teretnom saobraćaju od utorka u 18 časova i u saobraćaju u sredu u 2 sata posle ponoći. Štrajk bi trebalo da traje do petka u 18 časova.

GDL je od novembra u pregovorima sa DB oko povećanja plata od najmanje 500 evra i smanjenja radnog vremena. Ono što je za DB sporno je, pre svega, skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu zarade.

Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao „neozbiljnu“.

Mašinovođe su tokom ove runde pregovora već dva puta štrajkovale, što je u oba slučaja rezultiralo paralizom saobraćaja. U štrajk mašinovođa su uključeni i zaposleni u gradskim železnicama širom Nemačke, što milionima građana otežava odlazak na posao.

Najavljuju se novi ogromni gubici za nemačku privredu

Nemački ekonomski institut iz Kelna ocenjuje da bi najnoviji štrajk mogao da donese nove ogromne gubitke privredi.

- Naročito su pogođene industrije koje zavise od železničkog teretnog transporta, kao što su automobilska, hemijska i teška industrija - navodi se u saopštenju instituta.

Pregovori GDL-a i DB-a su godinama rezultirali brojnim štrajkovima i negodovanjem putnika. Posmatrači GDL-a se žale da tvrdolinijaške pozicije prvenstveno služe profilisanju i da su deo borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih u železnici. Po pravilu, DB sa većim sindikatom EVG sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Ovonedeljni trodnevni štrajk poklapa se sa tzv nedelje akcije poljoprivrednika, tokom koje su poljoprivredna udruženja najavila blokade puteva širom zemlje protestujući protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, što bi moglo dovesti do potpune paralize saobraćaja u Nemačkoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija