• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.01.2024

16:54

Haos u Sinagogi u Njujorku! Grupa Jevraja iskopala tunel ispod bogomolje: Radnici došli da ga zatrpaju nastao karambol (VIDEO)

Printscreen X

Vesti

Haos u Sinagogi u Njujorku! Grupa Jevraja iskopala tunel ispod bogomolje: Radnici došli da ga zatrpaju nastao karambol (VIDEO)

Podeli vest

Nesvakidašnji incident u sinagogi u naselju Kraun Hajts u Bruklinu

Haos je izbio u sinagogi u Bruklinu kada su građevinski radnici hteli da zatrpaju tunel koji je nezakonito izgrađen ispod objekta, a mladi ortodoksni Jevreji su se potom sukobili sa njima i blokirali pristup mašinama.

Lokalni mediji su preneli da je uhapšeno 10 ljudi.

Rabin Josef Braun, koji rukovodi sinagogom, rekao je da su postupci mladića oskrnavili bogomolju.

Veruje se da je svađa nastala zbog višedecenijskog spora u okviru habada, najpoznatije sekte ortodoksnog judaizma.

Habad Ljubavič je danas najbrojniji hasidski pokret, ali mu je rukovostvo sinagoge u Bruklinu suprotstavljeno.

Dve strane se ne slažu oko toga ko zakonski poseduje objekat star 100 godina. Pripadnici Habad Ljubaviča su mesecima ispod sinagoge u naselju Kraun Hajts, u Bruklinu, kopali tunele.

Za sada nije jasno šta je trebalo da bude njihova namena, a navodno je njima trebalo da se stigne do napuštenih ženskih ritualnih kupatila. Portal "Forward.com" je preneo da je tunel iskopan kako bi se "proširila" sinagoga, iako nije napomenuto kako.

Tuneli su otkriveni u decembru, a lideri sinagoge su pozvali inženjere da procene štetu.

Situacija je eskalirala u ponedeljak kada su stigle mašine za mešanje cementa kojim je trebalo da se zatpraju. Ortodoksni Jevreji su zbog toga pobesneli i rasturili su drvene zidove koji su krili ulaze u tajne tunele i zaleteli su se u njih kako bi sprečili da budu zatrpani.

Njujorški policajci su se trudili da odgurnu muškarce što dalje od ulaza u tunele i nastao je pravi haos.

Hasidski sajt "Col live" je preneo da je većina mladića iz Izraela.

Nakon nekoliko sati pometnje, policajci su ih izveli napolje sa lisicama na rukama.

Rabin Braun je osudio njihovo ponašanje. Kako je rekao, oni su došli kako bi "uništili i oskrnavili svete zidove", a svoju zajednicu je pozvao da ih "iskritikuje na sve moguće načine i u najstrožim mogućim terminima".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija