• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.12.2023

13:10

Počelo je! Novi veliki rat može izbiti svakog časa! Istorijski referendum u toku, ceo svet strepi od rezultata!

Tanjug/AP/Aquintero82 - Own work, CC BY-SA 4.0

Vesti

Počelo je! Novi veliki rat može izbiti svakog časa! Istorijski referendum u toku, ceo svet strepi od rezultata!

Podeli vest

Venecuelanci danas na referendumu odlučuju da li njihova zemlja treba da formira svoju novu saveznu državu na većem delu teritorije naftom bogate susedne zemlje Gvajane.

CNN navodi da su iz Gvajane poručili da je ovaj referendum u Venecueli korak ka pripajanju tuđe teritorije.

Američka televizija podseća da se ovo izjašnjavanje dešava u trenutku zabrinutosti zbog mogućeg vojnog sukoba ove dve južnoameričke zemlje.

Navodi se da sporno područje - region Esekibo pokriven gustom šumom - prekriva oko dve trećine teritorije Gvajane i otprilike je veličine američke savezne države Floride.

Venecuela odavno tvrdi da polaže pravo na Esekibo pošto se poziva na to da je region bio deo njene teritorije za vreme španske kolonijalne vlasti.

Foto: By Aquintero82 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42191809

 

Vlasti u Karakasu odbacuju odluku međunarodne arbitraže iz 1899. kojom su utvrđene sadašnje granice sa Gvajanom, u vreme dok je ova zemlja još bila britanska kolonija.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, koji je već glasao na referendumu, prethodno je na mitinzima ovo izjašnjavanje predstavio kao borbu protiv imperijalizma.

Gvajana je pretnju pripajanja Esekiba Venecueli ocenila kao "egzistencijalnu", a zvaničnici ove male zemlje su referendum i zveckanje oružjem u regionu uporedile sa ruskim napadom na Ukrajinu.

Foto: EPA

 

Međunarodni sud pravde u Hagu je u petak, nakon prijave Gvajane odlučio da "Venecuela treba da se uzdrži od referenduma", ali su iz Karakasa poručili da će ga održati bez obzira na tu presudu.

Gvajana je siromašna i slabo naseljena zemlja s oko 800.000 stanovnika, čija je ubrzana transformacija započela 2015. kada je američka kompanija "Ekson mobil" pronašla naftu kod obala Esekiba i kada je i Venecuela obnovila interesovanje za sporni region.

Otkriće nafte je vladi Gvajane omogućilo da ubira prihode od milijardu dolara godišnje, a ova zemlja bi mogla da prestigne Venecuele u eksploataciji "crnog zlata" i postane najveći proizvođač nafte na svetu kada se proizvodnja računa po glavi stanovnika.

Podsetimo, Brazil je "pojačao odbrambrene akcije" duž severne granice dok prati teritorijalni spor između dva svoja suseda - Gvajane i Venecuele.

Rojters prenosi da je to juče saopštilo Ministarstvo odbrane Brazila.

- Ministarstvo odbrane nadzire situaciju. Odbrambene akcije su pojačane u severnom graničnom regionu zemlje čime se promoviše veće vojno prisustvo - navedeno je u saopštenju.

Britanska agencija navodi da je odluka Brazila da prebaci više vojnih snaga na sever stigla u trenutku porasta napetosti između Venecuele i Gvajane oko naftom bogatog regiona poznatog kao Esekiba ili Esekibo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija