• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.11.2023

08:32

Novi rat?! Počeli sukobi na granici Venecuele i Gvajane!

telegram/printscreen

Vesti

Novi rat?! Počeli sukobi na granici Venecuele i Gvajane!

Podeli vest

Počele su borbe zbog spora oko vlasništva nad teritorijom Gvajana-Esekibo.

Ono što se zna a to je da i Venecuela i Gvajana polažu podjednako pravo nad teritorijom. Brazil, SAD i Velika Britanija mogu da podrže Gvajanu u teritorijalnom sporu u slučaju vojne invazije, pišu mediji.

Prethodno je izvršna potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez rekla da sporna teritorija Gvajana-Esekibo pripada Venecueli i da nikada nije bila priznata kao deo Gvajane

Esekibo, teritorija veća od Grčke i bogata naftom i mineralima, nalazi se u srcu teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane. Ovaj spor, koji traje već decenijama, ponovo je došao u fokus nakon što je vlada Venecuele održala simulirani referendum 19. novembra kako bi upoznala birače sa procesom pred zvanični referendum u nedelju 3. decembra.

Vlada Gvajane je navodno podnela žalbu Međunarodnom sudu pravde, tražeći rezoluciju kojom bi se suspendovao referendum. Ova situacija je složena i osetljiva, sa implikacijama za ljude koji žive u ovim regionima i za međunarodne odnose.

Ovaj teritorijalni spor između Venecuele i Gvajane nije nov, ali su nedavni potezi Venecuele ponovo privukli pažnju svetske javnosti na ovu temu. Nafta i minerali čine Esekibo privlačnim ne samo za Venecuelu i Gvajanu, već i za druge globalne sile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija