• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.11.2023

07:30

Neprijatno iznenađenje! Putinova zver iz dubina spremna za akciju! Apsolutno je nepobediva, ako krene - sve je gotovo!

Reuters/Shutterstock

Vesti

Neprijatno iznenađenje! Putinova zver iz dubina spremna za akciju! Apsolutno je nepobediva, ako krene - sve je gotovo!

Podeli vest

Oružani sukobi koji su u toku u različitim delovima sveta su, između ostalog, istakli značajnu ulogu dronova u savremenom ratovanju. Bespilotne letelice na daljinsko upravljanje postale su prilično čest prizor na bojnom polju, dok svetske sile poput Rusije i Sjedinjenih Država istražuju vojnu primenu podvodnih dronova.

Dok američka mornarica trenutno eksperimentiše sa podvodnim dronovima lansiranim sa podmornica, ona još nema ništa uporedivo sa ruskom strateškom bespilotnom podmornicom poznatom kao „Posejdon“, rekao je Vasilij Dandikin, vojni analitičar i penzionisani kapetan 1. ranga ruske mornarice.

Prema Dandikinu, „Posejdon“ je zaista „jedinstven” uređaj koji pomaže Rusiji da se zaštiti, i čije je otkrivanje zaista „uzbunilo” Sjedinjene Države i njihove saveznike.

- To je u suštini strateški podvodni dron, koji može da putuje do 10.000 km na kilometarskoj dubini, uz prilično veliku brzinu. On je na nuklearni pogon, praktično nepobediv i nosi ogromnu nuklearnu bojevu glavu, čiji se prinos meri u megatonima - primetio je Dandikin.

On je takođe napomenuo, da Rusija razvija podvodne dronove koji se mogu koristiti za čišćenje mina, ali nije bio voljan da govori o ruskim „taktičkim napadnim bespilotnim letelicama“, jednostavno rekavši da su takve informacije poverljive.

Umesto da se hvali mogućnostima ruskih pomorskih bespilotnih letelica, Dandikin je sugerisao, da bi otkrića o bespilotnim letelicama koje Moskva ima na raspolaganju, trebalo da postanu neprijatna iznenađenja za neprijatelje zemlje.

Što se tiče upotrebe vojnih bespilotnih letelica uopšte, Dandikin je istakao, da ove letelice i dalje zahtevaju od ljudskih operatera da ih vode na daljinu, tvrdeći, da će se ovakvo stanje verovatno nastaviti godinama koje dolaze, bez obzira na to koliko napredna veštačka inteligencija postane.

- Ovo je budućnost upotrebe svih ovih dronova, kada se čovek, na neki način spoji sa mašinom, što je do nedavno, bilo samo u naučnofantastičnim filmovima - rezimira analitičar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Fondacija Humana srca i mladi pisac Đorđe Mitrović realizovali humanitarnu akciju - Donirali medicinsku opremu i igračke za potrebe najmlađih pacijenata
Društvo

Fondacija Humana srca i mladi pisac Đorđe Mitrović realizovali humanitarnu akciju - Donirali medicinsku opremu i igračke za potrebe najmlađih pacijenata

Fondacija Humana srca i mladi pisac Đorđe Mitrović, koji je ujedno i osoba sa invaliditetom i veoma retkom bolesti artrogripozom su danas na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, realizovali humanitarnu akciju i donirali medicinsku opremu i igračke za potrebe najmlađih pacijenata.

14.05.2024

15:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija