• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.10.2023

14:32

Izrael zatvara granicu! Ovo što dolazi je gore od Hamasa! Sa 100.000 raketa spremni da samelju sve pred sobom!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Izrael zatvara granicu! Ovo što dolazi je gore od Hamasa! Sa 100.000 raketa spremni da samelju sve pred sobom!

Podeli vest

Izraelska vojska zabranila je danas pristup u zonu unutar četiri kilometra od libanske granice i rekla da namerno ometa GPS usluge tamo i na južnom frontu s Gazom kao deo svojih operacija.

Prekid rada GPS-a mogao bi uticati na funkcije aplikacija, rekao je glavni vojni portparol kontraadmiral Daniel Hagari na platformi X, ranije poznatoj kao "Tviter".

Borci libanskog Hezbolaha ispalili su danas navođeni projektil na izraelsko selo uz severnu granicu Izraela, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge, rekli su iz izraelske medicinske službe. Štula je poljoprivredna zajednica uz granicu, koja se nalazi prekoputa zajednice Aita al Šab. 

Izraelska vojska rekla je da je izvršila protivnapad na Liban u znak odmazde ispalivši 12 projektila na okolinu Aita al Šab, prema libanskim sigurnosnim izvorima. Po tim izvorima Izrael je gađao i južna libanska naselja Rmeiš i Ramija. 

Nakon toga, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još još jedan vojni objekat na granici sa Libanom danas bio pod paljbom, preneo je "Tajms of Izrael".

Zasad nema izveštaja o eventualnim povređenim osobama u napadu.

Od Hamasovih napada na Izrael i protivnapada izraelske vojske na Gazu, zadnjih je dana stalno bilo incidenata duž granice Izraela i Libana, što je podstaklo zabrinutost od daljnje eskalacije. Proiranska milicija Hezbolah aktivna je u južnom Libanu. Hezbolah, koji obučava i finansira Iran, smatra se mnogo moćnijim od Hamasa.

Od zadnjeg rata između Izraela i tog pokreta 2006., Hezbolah je postao puno moćniji. Prema poslednjim procenama izraelske vojske ima arsenal od više od 100.000 raketa.

Izraelski savetnik za nacionalnu sigurnost upozorio je libansku militantnu organizaciju da ne započinje rat na drugom frontu, zapretivši "uništenjem Libana" ako to učini. Cači Hanegbi rekao je da Izrael "ne želi da bude uvučen u rat na dva fronta" i upozorio Hezbolah da se drži podalje od borbi.

- Nadamo se da Hezbolah neće, de facto, dovesti do uništenja Libana, jer ako onde bude rata, rezultat će biti težak - rekao je aludirajući na dugogodišnje izraelske pretnje teškim udarima na zemlju u slučaju lansiranja Hezbolahovog opsežnog raketnog arsenala.

Podsetimo, jedinice libanskog Hezbolaha nakon kratkotrajnih borbi zauzele su utvrđeni granični punkt izraelske vojske i na jarbol podigle ratnu crvenu zastavu ove partije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija