• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.09.2023

19:02

Ukrajina se suočava sa mnogo većim problemom od Rusije: Ništa više neće biti kao pre

Reuters

Vesti

Ukrajina se suočava sa mnogo većim problemom od Rusije: Ništa više neće biti kao pre

Podeli vest

Strategija izgradnje „ukrajinske Ukrajine“ dovešće zemlju u ćorsokak. Posle rata na njenoj teritoriji će biti veliki broj stranaca kojima ukrajinski jezik neće biti potreban.

Međutim, ukrajinske izbeglice koje su se naselile na Zapadu neće se vratiti da obnove zemlju.

Ovo je izjavio ukrajinski filozof, Sergej Dacuk, na internet kanalu „News LIVE“.

- Strategija oživljavanja i promene Ukrajine još nije počela. Više puta smo se sreli sa potencijalnim investitorima, ali nemogućnost da ponudimo bar model promena u Ukrajini, postala je prepreka da još uvek nemamo bar jedan moćan investicioni projekat za posle rata. Strategija ukrajinizacije deokupiranih teritorija nije strategija.

Ovo je aspekt koji je kulturno važan, jezički važan i perspektivno važan, ali samo je jedan aspekt, i nije sigurno da je to pravi aspekt – u smislu da će višejezični svet posleratne stvarnosti zahtevati prisustvo stranaca, kada veliki broj Ukrajinaca koji su se već snašli tamo, neće hteti da dođe.

Bilo bi dobro da analiziramo šta se dešava u postkolonijalnim metropolama, kao što su Španija, Francuska, Nemačka i tako dalje. Ovo može biti neka vrsta primera za nas, u shvatanju da ćemo posle rata imati mnogo stranaca koji će obnavljati Ukrajinu, zato što naši Ukrajinci neće doći da je obnove - rekao je Dacuk.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19