• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.08.2023

06:15

Kadirov je sledeći, proći će kao Prigožin? Ruski opozicionar tvrdi da će doći do sukoba samo iz dva razloga

Pixabay/Tanjug/AP

Vesti

Kadirov je sledeći, proći će kao Prigožin? Ruski opozicionar tvrdi da će doći do sukoba samo iz dva razloga

Podeli vest

Ruski opozicioni političar tvrdi da bi Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike i dugogodišnji Putinov saveznik, mogao da se suoči sa istom sudbinom kao i šef Vagnera Jevgenij Prigožin ako se nastavi sa kritikama ruskog Ministarstva odbrane.

Bivši ruski poslanik Dmitrij Gudkov,  koji je odlučno protiv rata u Ukrajini, izjavio je ove nedelje za opozicioni medij "Neksta" da sumnja da bi položaj Kadirov mogao biti ugrožen.

Upoređujući Prigožina i Kadirova, Gudkov je istakao da je čečenski lider redovno hvalio rad šefa plaćenika u Rusiji i u više navrata optuživao rusku vojsku za nekompetentnost.

Kadirov takođe ima svoju privatnu vojsku i poslao je nekoliko čečenskih jedinica da se bore u Ukrajini, ponavljajući Prigožinovo raspoređivanje Vagnerovih plaćenika – od kojih su se neki navodno sukobili sa redovnim ruskim vojnim jedinicama.

- Biće sukoba sa Kadirovim, siguran sam. Jer Kadirov je jedan od najvećih protivnika ruske državnosti - rekao je Gudkov za Nekstu.

Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREM

Ramzan Kadirov

„Kadirov ima svoju vojsku koja je dobro pripremljena.  Ima veliki uticaj van bezbednosnog aparata. Unutrašnja napetost je sve veća i veća.'

Putin je do sada uspevao da integriše Čečene u rusku strukturu moći, sa Kadirovim kao njihovim najvišim predstavnikom.

Ali, kako Gudkov tvrdi: „Putin je prestao da igra sudiju između različitih frakcija Kremlja. Tačnije, on više ne može da se nosi sa ovom ulogom. Konflikti prodiru u spoljni svet.'

Gudkovovi komentari dolaze kada je The Moscov Times objavio da je Putin „naredio tajnim službama da se pripreme za pretnju od nove vojne pobune“, prema izvorima u Kremlju.

Postoji zabrinutost da Vagnerovci direktno krive Putina za Prigožinovu smrt i planiraju da traže odmazdu.

Bilo je znakova masovne bezbednosne operacije koja je sprovedena na groblju Serafimovski u Sankt Peterburgu, gde su danas navodno počinjale skromne sahrane barem nekih Vagnerovih ličnosti.

Foto: Tanjug/AP

Putin i Kadirov

- Tenkovi koji su se približili na manje od 360 kilometara od Moskve ostavili su neizbrisiv utisak na Vladimira Putina, koji je vladao više od dve decenije - piše The Moscov Times.

- Prigožin ne samo da je prkosio komandi vojske, već se i oglušio o lično naređenje predsednika, pa se stoga smatrao pretnjom režimu - izjavila su četiri izvora.

Putin želi da se Vagnerova plaćenička vojska raspusti iako je to bio njegov izum, postavljajući svog nekada lojalnog čoveka, Prigožina, na čelo.

Ubuduće svi članovi privatnih vojnih kompanija poput Vagnera moraju da izjasne odanost ruskoj državi i Putinu.

- Mnogi članovi Vagnera veruju da iza Prigožinove smrti možda stoje vlasti - rekao je Oleg Ignatov, analitičar Međunarodne krizne grupe.

„A vlasti ne mogu ignorisati takve rizike.“

Foto: Reuters

Vagnerovci

Ovo dolazi u trenutku kada se Kremlj sprema da namešta ruske predsedničke izbore sledeće godine kako bi zabranio mlade suparničke kandidate zbog kojih bi Putin  izgledao kao 'deda'.

Još jedan izvanredan izveštaj nezavisnog medija Meduza ukazuje na to da Putin protivzakonito  zabranjuje sve mlade kandidate na predsedničkim izborima u Rusiji sledećeg marta kada će on imati 71 godinu, i traži šestogodišnji mandat koji bi ga održao do 77. godine.

Jedan istaknuti konkurentski kandidat, zatvoreni Aleksej Navaljni, 47, ovog meseca je osuđen na dodatnih 19 godina, što ga je sprečilo da predstavlja bilo kakvu političku pretnju Putinu.

Samo lažni kandidati biće dozvoljeni nakon 'provere' od strane Putinovih zvaničnika.

Još jedan mlađi kandidat Vladislav Davankov, 39, potpredsednik ruskog parlamenta, suočava se sa zabranom jer ga smatraju premladim.

- Energičan mladi kandidat mogao bi da natera glasače da razmisle o godinama predsednika  navodi se u izveštaju.

Dva insajdera Kremlja izjavila su za Meduzu da su „političari mlađi od 50 godina namerno isključeni iz nominacije, jer bi mlađi kandidat na glasačkom listiću mogao da natera birače da zastanu i zapitaju se da li je 70-godišnji Putin i dalje ista osoba „koja je došla na vlast čvrstom rukom''.'

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Očekuje se da će Putinov glavni rival biti Genadij Zjuganov, 78, lider Komunističke partije.

On neće predstavljati pretnju Putinu jer „neće privući nove birače osim svog postojećeg okoštalog biračkog tela“.

Mlađem kandidatu komunista zabranjeno je da se kandiduje.

Očekuje se da će još jedan rival biti Leonid Slucki, 55, lider ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije, kojeg novinarke optužuju da je seksualni predator.

Na njega se gleda kao na „ozbiljnog čoveka u odelu“, ali je njegov „lični rang nizak“ i neće predstavljati pretnju Putinu.

Na predsedničkim izborima 2018. protiv njega je stala glamurozna TV zvezda Ksenija Sobčak (41), poznata i kao Putinovo 'kumče'.

Nejasno je da li će to ponoviti.

Ona poznaje Putina od detinjstva, i on je prisustvovao njenom krštenju, ali ona ima liberalne akreditive.

Ipak, ona mu ne predstavlja ozbiljnu pretnju, jer je dobila manje od dva odsto glasova.

Uprkos glasinama o lošem zdravlju, izgleda da Putin nema nameru da odustane i namerava da doživotno ostane u Kremlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12