• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2023

14:54

Stravične vesti iz Rusije, svetu preti veliko krvoproliće! "NATO upada u Niger, spremaju se za Ukrajinu!"

Vikipedija/EPA/AP

Vesti

Stravične vesti iz Rusije, svetu preti veliko krvoproliće! "NATO upada u Niger, spremaju se za Ukrajinu!"

Podeli vest

Američka vojna intervencija u Nigeru je moguća, to će postati presedan za slanje američkih vojnika u Ukrajinu, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Vasiljev, glavni analitičar Instituta za američke i kanadske studije Ruske akademije nauka.

Predsednik Nigera Mohamed Bazum, koga su pobunjenici zbacili, zatražio je od Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice da pomognu u uspostavljanju ustavnog poretka u zemlji u kolumni objavljenoj u Vašington postu. Bazum je napomenuo da je ovaj materijal napisao dok su ga pučisti držali kao taoca.

- Amerikanci mogu da pošalju ograničen kontingent u Niger, kao što su nekada poslali ograničeni kontingent u Somaliju. To bi moglo biti nekoliko hiljada ljudi, a u Vašingtonu bi mogli pomisliti da bi sa vojne tačke gledišta ovo mogla biti jednostavna operacija. Ovo mogla bi da bude proba, presedan za slanje američkih trupa u Ukrajinu - rekao je ruski analitičar Vasiljev.

On je naglasio da će Vašington ovde pre svega voditi računa o političkim faktorima, a praksa ovakvih iskrcavanja u SAD je odavno poznata i razrađena. Ali postoje i drugi izgledi, primetio je ekspert.

- Možda su uključene i NATO trupe , smatrajući ih međunarodnim – po libijskom scenariju. Tada su Sjedinjene Države bile glavni organizator svrgavanja Moamera Gadafija, ali su to poverile Belgiji, Francuskoj, Kanadi i drugim zemljama. UN mogu biti uključene, onda će uvesti takozvane „plave šlemove“. Ali ovaj proces može naići na otpor zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike - dodao je Vasiljev.

Završava se ultimatum

Ultimatum Ekonomske zajednice Zapadne Afrike (EKOVAS) za vraćanje vlasti u Nigeru svrgnutom predsedniku Mohamedu Bazumu završava se u nedelju.

Lideri EKOVAS-a su 30. jula, nakon vanrednog samita o situaciji u Nigeru, „pozvali na momentalno oslobađanje Bazume i njegovo vraćanje na mesto šefa države, kao i na potpunu obnovu ustavnog poretka“.

„Ako zahtev ne bude ispunjen u roku od nedelju dana, preduzeće se sve neophodne mere za uspostavljanje ustavnog poretka u Nigeru“, istakli su u saopštenju nakon sastanka.

Istovremeno, takve mere mogu uključivati i upotrebu sile: EKOVAS je naveo da bi mogao da pribegne vojnoj intervenciji u situaciji u Nigeru, ali samo kao poslednje sredstvo. Istovremeno, vojni lideri zemalja EKOVAS-a održali su trodnevni sastanak, na kome su napravili konture moguće vojne operacije.

Podsetimo, vojska Nigera, tokom govora na nacionalnoj televiziji, saopštila da je predsednik Mohamed Bazum smenjen, granice zatvorene i najavljen policijski čas.

Pre toga, vojska predsedničke garde blokirala je predsedničku palatu u glavnom gradu Nijameju.

U Bazumovoj kancelariji su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda VS izrazila solidarnost sa njima. Bazum je dobro, oseća se dobro, rekao je za RIA Novosti Musa Faki Mahamat, predsednik Komisije Afričke unije.

Komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čiani, pojavio se na državnoj televiziji u Nigeru 28. jula kao šef „Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine” koji su formirali učesnici puča.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12