• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.08.2023

22:50

Pedro Sančez u nezavidnoj situaciji! Katalonci izneli uslove španskom premijeru: Hoćeš vlast, daj referendum o nezavisnosti

EPA-EFE/MARISCAL

Vesti

Pedro Sančez u nezavidnoj situaciji! Katalonci izneli uslove španskom premijeru: Hoćeš vlast, daj referendum o nezavisnosti

Podeli vest

Dosadašnji premijer Pedro Sančez našao se u problemu nakon održanih izbora, jer ne može da formira vladu bez katalonskih stranaka

Španski socijalisti koji žele da formiraju vladu nakon nedavno održanih izbora ne bi trebalo da uzimaju zdravo za gotovo podršku katalonskih partija, rekao je lider Republikanske levice Katalonije Pere Aragones.

On je u prvom obraćanju nakon održanih izbora na kojima ni levica ni desnica nisu osvojili jasnu većinu podsetio da postoje legalni putevi za još jedan referendum o nezavisnosti Katalonije, prenosi Rojters.

Republikanska levica Katalonije koja je podržala vladu Pedra Sančeza u prošlom sazivu parlamenta i Zajedno za Kataloniju, više desno orijentisana katalonska stranka koja nije podržala ovog socijalističkog premijera, pokazali su se kao ključni za formiranje nove vlade nakon izbora 23. jula.

Sančezu, čija se partija protivi nezavisnosti Katalonije i koji je na izborima ostvario drugi rezultat, posle konzervativne Narodne partije, potrebna je podrška obe katalonske stranke za dovoljnu podršku za formiranje nove vlade.

"Pedro Sančez je taj koji mora da povuče poteze da bi dobio podršku. On ne može ništa da uzme zdravo za gotovo. On će to morati da zaradi", rekao je Aragones koji je i šef vlade Katalonije.

Sančezova Španska socijalistička radnička partija insistirala je da će delovati samo u okviru onoga što dozvoljava ustav, dok Aragones tvrdi da je ustav Španije dovoljno fleksibilan da pronađe "neodređene pravne puteve" koji bi omogućili novi referendum, te da to zavisi od političke volje.

Kao uslov za obnavljanje podrške Sančezu, Republikanska levica Katalonije traži dalje razgovore, da se smanje izdavanja Katalonije za nacionalne državne finansije i da preuzme kontrolu nad lokalnim železničkim uslugama.

Zajedno za Kataloniju zahteva referendum o nezavisnosti i amnestiju za sve separatiste koji se suočavaju sa pravnim optužbama u vezi s neuspelom kandidaturom za nezavisnost 2017. godine.

Sa druge strane, Aragones kaže bi uticaj dve stranke mogao da pomogne da se referendum sprovede, kao i amnestija, ali i da se dobiju ustupci u finansijskim ili kulturnim pitanjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija