• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/dw

28.07.2023

10:44

Ovo je veliko! Rumuni zanemeli od prizora: Ajmo ljudi, rat je upravo počeo! Ruske bombe na granici NATO!

Printskrin

Vesti

Ovo je veliko! Rumuni zanemeli od prizora: Ajmo ljudi, rat je upravo počeo! Ruske bombe na granici NATO!

Podeli vest

Dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva nije baš ispala spektakularna, ali čini se da se događa nešto što bi moglo da promeni tok rata, pipše Dojče vele (DW)

Rumunski rečni brodari su mobitelnim telefonima snimali dronove kako se približavaju, a zatim je nekoliko stotina metara dalje bljesnula vatrena kugla eksplozije, praćena zvukom snažne detonacije.

- Ajmo ljudi, rat je upravo počeo nadomak Rumunije - viče jedan od brodara.

Ruski rat protiv Ukrajine nikada se nije toliko približio spoljnoj granici NATO-a kao što je to bio slučaj tog jutra 24. jula. Dunavska luka Reni nalazi se na tromeđi Ukrajina-Rumunija-Republika Moldavija, oko 120 kilometara zapadno od ušća Dunava u Crno more. Od uništenih objekata u luci Reni samo je 200 metara do sredine reke, gdje je nacionalna granica Rumunije, a time i jedne članice NATO-a.

Moldavska dunavska luka Đurđulešti nalazi se samo pet kilometara uzvodno. A do rumunskog grada Galacija na Dunavu, s 220.000 stanovnika, je oko deset kilometara vazdušne linije. Mediji tvrde da je samo sreća što dronovi "šahid" nisu pali na teritorij NATO-a.

Poruka NATO-u

Napad na Reni najnovija je eskalacija ruskog bombardovanja koje je počelo pre nedelju dana u crnomorskim lučkim gradovima Odesi i Nikolajevu i prvenstveno je usmereno na infrastrukturu ukrajinskog izvoza žitarica.

Dvije ruske rakete već su proletele kroz deo rumunskog vazdušnog prostora. Krhotine ruske rakete pale su u Moldaviju, jedna ruska raketa pala je i u jednu poljsku šumu. Sada, planirani napad tako blizu spoljne granice NATO-a, i to na civilni cilj na području bez značajne vojne infrastrukture, to je novost za Zapad.

- Vladimir Putin želi da upotrebi sva raspoloživa sredstva kako bi paralisao ukrajinski izvoz žitarica i istovremeno se osvetio što Rusiji nisu ukinute određene sankcije, na primer u bankarskom sektoru - kaže za DW politolog iz Bukurešta Armand Gosu.

Prema politologu Armandu Gosuu, ovaj napad je puno više od pukog onemogućavanja izvoza žitarica.

- Putin želi da pokaže da ga nije briga koliko su njegovi napadi blizu teritorija NATO-a. Više od toga: Putinov cilj je da osramoti NATO i pokaže koliko je NATO neodlučan.

"Cinična igra"

Rumunska javnost s užasom i dubokom zabrinutošću reagovala je na bombardovanje ukrajinskih dunavskih luka i to ne samo zato što se to dogodilo na samoj granici. Delta Dunava je područje gde su stanovnici s obe strane usko povezani povijesno, jezički i kulturno. Na primer, u lučkom gradu Reni više od polovine stanovnika su etnički Rumuni.

Za razliku od šire javnosti, zvanične reakcije u Rumuniji bile su suzdržane. Rumujski predsednik Klaus Johanis kratko je na Tviteru "oštro osudio" ruske napade u blizini Rumunije. Ministarstvo odbrane samo je šturo objavilo da "nema direktne vojne pretnj nacionalnoj teritoriji".

NATO se do sada uopšte nije  oglasio. Zapadni odbrambeni savez nije ni osudio niti upozorio Rusiju zbog bombardovanja neposredno uz granicu s NATO-om. 

Politikolog Armand Gosu kaže da NATO želi da "izbegne eskalaciju pod svaku cenu".

- Elite na Zapadu sada su se umorile od rata i više se boje kolapsa Rusije nego poraza u Ukrajini - rekao je Gosu. Zato Ukrajinu ne podržavaju onako kako bi trebalo.

- U Ukrajini neće biti dugog, zamrznutog sukoba samo zbog Rusije, nego zato što Zapad ne isporučuje dovoljno oružja - zaključuje Gosu i dodaje:

- To je cinična igra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija