• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.07.2023

18:02

Bejli za nju znači život: Neverovatni pas-heroj spašava devojku sa retkim oboljenjem!

Printscreen/YouTube

Vesti

Bejli za nju znači život: Neverovatni pas-heroj spašava devojku sa retkim oboljenjem!

Podeli vest

Dvadesetčetvorogodišnja Kejti Graham od detinjstva boluje od Sindroma postularne ortostatske tahikardije (PoTS), a čiji simptomi ukjlučuju ubrzan rad srca, vrtoglavicu i umor nakon ustajanja.

Pas heroj pomaže ovoj 24-godišnjoj ženi sa retkim stanjem uzimajući njene pilule i vodu iz frižidera, a sve zahvaljujući obuci u kojoj je naučio da oseti miris koji njegova vlasnica oslobađa iz organizma pre nego što će se onesvestiti, piše Dejli mejl.

2019. je dobila Bejlija

Kejti Graham, iz Kenesoa, u američkoj državi Džordžiji, ima Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (PoTS) od detinjstva. Ovo stanje izaziva simptome kao što su vrtoglavica i umor nakon sedenja ili ustajanja.

Godine 2019. dobila je Australijskog ovčara Bejlija, službenog psa, obučenog da joj pomaže tokom iznenadnih napada izazvanih bolešću.

Tokom nedavne epizode, kamera u Kejtinoj kući snimila je trenutak kada je četvorogodišnji Bejli ušao da je upozori na predstojeći napad nakon što je ustala sa stolice da popije sok uz sendvič.

Preslatki pas je skočio na nju kako bi je naterao da sedne, a potom je doneo njen lek sa pulta i flašu vode iz frižidera. Nakon što joj je predao bocu, on se vidi kako seda na Kejti da bi joj pružio masažu dubokim pritiskom.

 

 

Kejti je rekla za NeedtoKnow.co.uk o svom herojskom psu: ''Neopisivo sam zahvalna što imam Bejlija u svom životu''.

Bejli je obučen da oseti miris koji ispušta moje telo pre nego što nastupi napad.

- Zahvaljujući njemu imam dovoljno vremena da stignem na bezbedno mesto i pripremim se da izgubim svest - istakla je Kejti.

Rekla je da je sindrom izaziva 'oslabljujuću invalidnost', ali Bejli je tu da pomagne tako što joj donosi lekove, vodu ili bilo šta drugo što bi moglo da joj zatreba dok mora da ostane na zemlji.

Ne bi mogla bez njega

Bejli je takođe obučen da uradi masažu dubokim pritiskom, koja pomaže u sprečavanju nagomilavanja krvi i može da spreči da se Kejti ne onesvesti.

- Otići će po pomoć ako prestanem da dišem i zagrliće me kako bi me umirio. Toliko je odlučan i brz, znam da će uprkos svakoj prepreci osigurati da radi svoj posao i da me čuva - dodala je ona.

On joj takođe dozvoljava da ima slobodu i da se oseća bezbedno čak i kada je sama.

- On je moj spas i ne bih mogla da živim bez njega - zaključila je Kejti.

Pratioci na društvenim mrežama su oduševljeni

 Kejtin video, koji je postao viralan na TikTok-u sa više od 24 miliona pregleda, nosi naslov: „Često vas PoTS pogodi u najrazličitijim trenucima, zbog toga je Bejli toliko važan za moje zdravlje.

Na ovom video snimku Kejti kaže da je samo pokušavala da popije piće uz sendvič i najednom je njeno srce odlučilo da ne radi kako treba.

- Bez Bejlija bih se onesvestila i mogla bih da povredi glavu - rekla je u video zapisu.

Hiljade gledalaca komentarisalo je snimak, a mnogi su rekli da ih je rasplakao.

Jedan pratilac je prokomentarisao: 'Imam PoTS i ovo bi bio pravi spas za mene,'  dok je druga žena dodala: 'Službeni psi me i dalje ostavljaju bez daha.'

Treći je napisao: 'Nikada neću saznati kako obučeni psi otkrivaju ove stvari, ali oni su apsolutni heroji.

Šta je Sindrom postularne ortostatske tahikardije (PoTS)

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) je poremećaj u kome, kada ustanemo, većina krvi ostaje u donjem delu tela. Rezultira povećanim brojem otkucaja srca koje se trudi da je „dopumpa“, odnosno dovede do mozga.

Naša krv obično cirkuliše kroz telo istom brzinom, bilo da sedimo, stojimo, ležimo ili „visimo“ glavom na dole. Međutim, ako se to promeni, kada promenimo i položaj, dolazi do stanja koje se zove ortostatska netolerancija (OI). To je ujedno najčešći simptom posturalne ortostatske tahikardije.

Neki ljudi imaju blage simptome, dok drugi smatraju da stanje utiče na njihov kvalitet života. 

U SAD se procenjuje da je ukupan broj obolelih od PoTS sindroma između 1 i 3 miliona ljudi.

 

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija