• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

16.06.2023

08:15

"UKRAJINCI STALI, NIKO NE ZNA ZAŠTO!" Objavljene nove ratne karte, vojni stručnjak jasan: Kijev nije u stanju da priredi iznenađenje!

Tanjug/AP

Vesti

"UKRAJINCI STALI, NIKO NE ZNA ZAŠTO!" Objavljene nove ratne karte, vojni stručnjak jasan: Kijev nije u stanju da priredi iznenađenje!

Podeli vest

Ruske i ukrajinske snage izveštavaju o intenzivnim borbama duž granice ukrajinskog istočnog grada Donjecka i južnog Zaporožja, dok kijevska vojska pokušava da probije linije fronta i povrati teritoriju.

Najnoviji izveštaji o borbama dolaze od zvaničnika koje podržava Moskva i vojnih blogera koji su detaljno opisali sukobe južno od grada Velika Novoselka, duž obe strane reke Mokri Jali, gde su ukrajinske snage ostvarile napredak poslednjih dana.

Ukrajina je u subotu zauzela nekoliko malih sela duž reke, a u nedelju je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla da je napredovanje ukrajinskih snaga u toj oblasti bilo između 5 i 10 kilometara.

Ruske snage pokušavaju kontranapadima da odbiju ukrajinski proboj, navodi nezvanični ruski Telegram kanal Operacija Z. Kanal je objavio da ukrajinske snage pokušavaju da zauzmu više mesta kako bi "stvorile uslove za napredovanje" i ocenio da je njihov cilj bio "napredovanje ka ruskom okupiranom centru Staromlinovke".

Aleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, rekao je da su ukrajinske trupe nastavile "odbrambenu operaciju u pravcu Bahmuta“.

- Naši vojnici napreduju, neprijatelj gubi tlo na bokovima - rekao je Sirski.

 

 

 

Ukrajinski zvaničnici takođe tvrde da su ukrajinske snage napredovale u pravcu lučkog grada Berdjanska.

- Područje uzeto pod kontrolu je tri kvadratna kilometra - rekao je portparol Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovalov.

Ruski vojni blogeri takođe tvrde da su ukrajinski napori da napreduju južno od Orehova, na drugom delu južnog fronta, naišli na otpor, a nekoliko njih je reklo da su Ukrajinci izgubili značajan broj tenkova za deminiranje.

"Napredak stao"

- Neprijatelj čini sve da zadrži pozicije koje su zauzeli - rekla je Malijar.

Vojni analitičar Konrad Muzika rekao je da je kontraofanziva "isprva dobro išla", ali je zabrinuo jer je posle skoro nedelju dana "napredak stao".

- Zamah koji su izgradili tokom prvih nekoliko dana je u suštini nestao i ne znamo zašto - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Drugi analitičari, međutim, smatraju da je prerano suditi o uspehu ili neuspehu kontraofanzive, s obzirom da su do sada raspoređene samo tri od novih 12 jurišnih brigada.

- Ukrajina ima izbor - rekao je Ben Bari, viši saradnik za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije.

- Ne može da postigne strateško iznenađenje, ali će dati sve od sebe da postigne operativno i taktičko iznenađenje. To će uključivati prikrivanje, kamuflažu, obmanu, dezinformacije koje su prilično uspešno koristili prošle jeseni - dodao je on.

Ukrajina je u sredu prijavila napredovanje od nekoliko stotina metara u Bahmutu i ​​regionu Zaporožja. Borbe se nastavljaju i južno od Velike Novoselke, navode vojni blogeri koje citira Institut za proučavanje rata. Izveštaji su u skladu sa ranijom analizom odbrambenog stručnjaka Majkla Klarka, koji je za Skaj njuz rekao da su bile tri glavne žarišne tačke kontraofanzive: Orehov, 
Severno i južno od Bahmuta, kao i Velika Novoselka kod Ugljedara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12