• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/independent

04.01.2023

11:38

BRITANCIMA PREKIPELO! Kriza razara UJEDINJENO KRALJEVSTVO, inflacija na REKORDNOM nivou - GRAĐANI ŽELE NAZAD U EVROPSKU UNIJU?!

Pixabay

Vesti

BRITANCIMA PREKIPELO! Kriza razara UJEDINJENO KRALJEVSTVO, inflacija na REKORDNOM nivou - GRAĐANI ŽELE NAZAD U EVROPSKU UNIJU?!

Podeli vest

Broj britanskih državljana koji traže održavanje referenduma o ponovnom ulasku svoje zemlje u Evropsku uniju porastao je za 10 odsto tokom protekle godine i sada čini skoro dve trećine stanovništva, svedoče rezultati ankete koju je naručio britanski list "Independent"

Broj Britanaca koji veruju da je potreban još jedan referendum o članstvu u EU porastao je na 65 odsto do kraja decembra 2022, sa 55 odsto u isto vreme prošle godine.

Kako navodi Independent, procenat onih koji smatraju da drugog referenduma ne bi trebalo da bude pao je sa 32 odsto na 24 odsto. Istovremeno, 54 odsto Britanaca sada smatra Bregzit pogrešnom odlukom, u poređenju sa 46 odsto prošle godine.

Polovina Britanaca (50% u poređenju sa 43% pre godinu dana) veruje da je izlazak iz EU oštetio sposobnost Velike Britanije da kontroliše svoje granice, što je bilo ključno obećanje političara koji su se zalagali za Bregzit. Pored toga, udeo onih koji veruju da je to naštetilo globalnom uticaju Ujedinjenog Kraljevstva, porastao je sa 39 odsto na 50 odsto.

Ukupno, 56 odsto ispitanih sada veruje da je napuštanje EU pogoršalo ekonomsku situaciju u Velikoj Britaniji – u poređenju sa 44 odsto pre godinu dana. U anketi nisu precizirane komponente ekonomske situacije, ali vredi napomenuti da je inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu u oktobru iznosila 11,1%, dostižući najveći nivo u predhodnih 40 godina.

Prema prognozama stručnjaka Fajnenšel tajmsa, objavljenim 2. januara, Veliku Britaniju 2023. čeka najteža recesija u privredi u poređenju sa drugim zemljama Grupe sedam (G7). Konkretno, analitička kompanija Konsenzus Ekonomiks veruje da će se 2023. godine BDP Velike Britanije smanjiti za 1%, dok će BDP evrozone pasti za 0,1%, a američka ekonomija porasti za 0,25%.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 1 godinu

Ovo nije tačno..stvarno nerazumem?..ili namerno lažete ili totalno nerazumete zapadnu ekonomiju tj kako fukcioniše Engleska ili želite utješiti siromašne Srbe.. Da li vi razumete kolika je moć Egleske preko Komorvelta( preko 50 država).. koliko košta hrana ili sirovine ili potrebne usluge.. Englezi samo sede sa strane..huškaju Amere i Evropu da što više krvare..

Milovan

pre 1 godinu

Pisete gluposti. Ja zivim u UK,I jos nisam cuo da toliki broj zeli povratak u EU. Ima tko zeli,ali vecina ne zeli. Nisu Britanci Srbi.Oni ne daju svoju nezavisnost. A u EU nisu nezavisni.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front! (VIDEO)

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija