• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2023

07:44

DANAS SE ODRŽAVAJU MANJINSKI IZBORI U HRVATSKOJ! Srpsko narodno vijeće pozvalo Srbe da izađu na glasanje!

EPA

Balkan

DANAS SE ODRŽAVAJU MANJINSKI IZBORI U HRVATSKOJ! Srpsko narodno vijeće pozvalo Srbe da izađu na glasanje!

Podeli vest

U Hrvatskoj se danas održavaju manjinski izbori, a u sedam sati širom Hrvatske otvoreno je 840 biračkih mesta na kojima oko 250.000 birača, pripadnika nacionalnih manjina bira svoja veća i predstavnike.

Bira se 339 veća i 106 predstavnika u 201 jedinici - u 19 županija i Gradu Zagrebu, kao i u 65 gradova i 116 opština, prenosi Hina.

Veća bira 14 nacionalnih manjina, a predstavnike njih 19. Biračko pravo imaju svi punoletni hrvatski državljani koji se nalaze u Registru birača i u njemu im je upisana nacionalnost i koji imaju prijavljeno prebivalište na području grada, opštine ili županije gde su raspisani izbori za njihovu nacionalnu manjinu. Na izbore izlazi oko 5.700 kandidata.

Manjinska veća biraju se u županijama, gradovima i opštinama u kojima pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 odsto stanovništva, u gradovima i opštinama u kojima živi više od 200 i u županijama u kojima živi više od 500 pripadnika neke manjine. Ako ti uslovi nisu ispunjeni, a u nekoj županiji, gradu ili opštini živi najmanje 100 pripadnika neke manjine, njeni pripadnici biraju svog predstavnika. U opštinska manjinska vijeća bira se 10 članova, u gradska 15, a u županijska 25.

Državno izborno poverenstvo (DIP) pozvalo je pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore.

- Pozivamo birače da izađu na birališta i izaberu najbolje kandidate koji će ih u manjinskim većima predstavljati u iduće četiri godine - poručio je član i portparol DIP-a Slaven Hojski.

Birače je pozvao da pre odlaska na biračko mesto provere njegovu adresu, jer je broj biračkih mesta manji u odnosu na redovne izbore, pa su im adrese u nekim slučajevima izmenjene.  

Birači te adrese mogu pronaći na sajtu DIP-a ili na sajtovima svojih opština ili gradova, podsetio je Hojski. DIP će u podne i u 17 sati objaviti podatke o odzivu, dok će objedinjene rezultate manjinskih izbora objaviti u ponedeljak.  

Srpsko narodno vijeće pozvalo je pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj da izađu na manjinske izbore, ističući da se izlaskom na izbore za manjinska veća i manjinske predstavnike jačaju i institucije manjinske samouprave i daje podrška za nastavak aktivnosti poput obeležavanja ključnih događaja antifašističke i srpske istorije u Hrvatskoj, razvoja infrastrukture, informisanja, za nastavak izgradnje i opremanja kulturnih centara, kao i obrazovnih aktivnosti Srba u Hrvatskoj.

Srpsko narodno vijeće (SNV) osnovano je 1997. godine i deluje kao centralna koordinacija srpskih veća u Hrvatskoj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija