• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

01.02.2022

10:19

PERFIDNA PORUKA BRITANACA PUTINU I SRBIMA! London se na velika vrata vojno vraća u Bosnu, nisu slučajno izabrali momenat kada NATO sa svih strana pritiska granice Rusije...

Informer/Fotomontaža/Rojters

Balkan

PERFIDNA PORUKA BRITANACA PUTINU I SRBIMA! London se na velika vrata vojno vraća u Bosnu, nisu slučajno izabrali momenat kada NATO sa svih strana pritiska granice Rusije...

Podeli vest

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra načine na koje može ponovo pojačati vojni angažman u BiH, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Ambasadi te zemlje u BiH

"Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje snažno posvećeno sigurnosti i stabilnosti BiH i celog zapadnog Balkana. Iako nemamo planove za povećanje prisustva u pogledu učešća u mirovnoj operaciji, sagledavamo načine da pojačamo naš vojni angažman u BiH, uključujući bilateralno i putem Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu", naveli su iz Ambasade.

Iz ovog odgovora se, pišu Nezavisne, može zaključiti da se vojnici te zemlje ne bi vraćali u EUFOR, iz kojeg su izašli kada je stupio na snagu sporazum o odnosima s EU nakon njenog izlaska iz tog bloka, nego da bi njihov vojni angažman mogao biti realizovan putem NATO-a ili uz sporazum između UK i BiH.

Nezavisne podsećaju da su ovih dana dobili nezvaničnu informaciju da će NATO povećati svoje trupe u BiH za vreme održavanja izbora. Međutim, kažu, da je ovo postala uobičajena praksa, s obzirom na to da NATO uvek pred izbore u BiH pošalje dodatne vojnike. Da li bi eventualni britanski angažman bio u sklopu ovih aranžmana ili nešto novo - zasad nije poznato, piše banjalučki dnevnik.

Primećuje, međutim, da ima naznaka da bi se moglo raditi o novom tipu angažmana s obzirom na to da je britanska vlada ovih dana najavila da će slati svoje trupe širom Evrope zbog onoga što percipiraju kao pretnju Rusije evropskoj bezbednosti. Zato se i ovaj plan Londona može smatrati svojevrsnim pritiskom na Moskvu, ali i Srbe u regionu u trenutku kada je fokus Rusije na sopstvenoj bezbednosti.

O tome govore reči Liz Tras, ministarke spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, koja je u nedelju izjavila da Rusija ugrožava bezbednost, mir i stabilnost u Evropi, navodeći kao primer ruske aktivnosti u Ukrajini i na zapadnom Balkanu.

Foto: Reuters

Britanska šefica diplomatije Liz Tras

Da Britanci ojačavaju prisustvo na Balkanu govori i izbor Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan. Pič je u nekoliko navrata izjavio da je premijer Boris Džonson tražio od njega da preuzme tu funkciju kako bi podržao napore njegove zemlje širom regiona.

Podsetimo, Pič, bivši Glavni maršal ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije komandovao britanskim vazduhoplovstvom u Italiji u operaciji "Engadin" koja predstavlja deo kampanje NATO bombardovanja 1999. godine prilikom napada na našu zemlju. Bio je i jedan od glavnih komandanata operacija NATO tokom sukoba u BiH protiv srpskih snaga. Za takav angažman je dobio i odlikovanje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Voja

pre 2 godine

Kada ih jednom polupamo neće se nikad sastaviti.

CARDAK

pre 2 godine

Ajde samo vas cekamo nema vise milosti ko prosli put JER SAD DOLAZITE KO KRIMINALCI I LOPOVI(bez odobenja SB).SPREMITE DOSTA LIMENIH SANDUKA!A te pretnje vise nemaju istu tezinu kao pre jer REPUBLIKA SRPSKA CE SE SVIM SREDSTVIMA U RS:I ENGLESKOJ BORITI ZA SVOJU SLOBODU.A SA MUSLIMANIMA VIDITE DA NE PRODJETE KAO SA !MASAJIMA!U AFRICI!

vladimir

pre 2 godine

Anglosaksonski "kompleks" je toliko prisutan, da prosto nisu u stanju da kontrolišu svoje "izjave", a pogotovo namere - kao sila koja se "pita"!? Kome vi pretite .... Rusiji koja može , ne Ukrajinu, nego vas da ZGROMI za 24 sata! Da li ste vi NORMALNI? Ovo je dobronamerno upozorenje, a šepurenje sa tzv. "specijalcima", to je za SMEH i ako ste snimili sekvence za novi "holivudski" film - BEŽITE kući, da ne ostanete i bez nje!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12