• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.04.2024

09:30

Oboren svetski rekord u držanju planka! Za novu rekorderku najglasnije su navijali njeni unučići (VIDEO)

Shutterstock

Zdravlje

Oboren svetski rekord u držanju planka! Za novu rekorderku najglasnije su navijali njeni unučići (VIDEO)

Podeli vest

Kanađanka Dona Džin Vajld (58) vlasnica je novog svetskog rekorda u držanju planka za žene - u izazovnom položaju bila je 4 sata 30 minuta i 11 sekundi.

Plank je statična vežba tokom koje rade gotovo svi mišići u telu, što je čini jednom od najpopularnijih, ali i najzahtevnijih vežbi.

Dona Džin Vajld je odlučila da pokuša da obori svetski rekord u planku i pre penzionisanja, dok je radio kao zamenik direktora u srednjoj školi.

Da bi se uspešno postigao rekord, podlaktice i prsti izazivača moraju u svakom trenutku da dodiruju tlo. Ostatak tela mora biti odignut od zemlje i u ravnom položaju.

Foto: Shutterstock

 

 

 

 - Laktovi me stvarno bole - rekla je Dona Džin nakon što je završila izazov.

Ona je dodala da su prva dva sata prošla brzo, a poslednji je bio najteži.

 - Poslednjih 30 minuta bila sam fokusirana na disanje. Morala sam da ostanem mirna i da se ne tresem - rekla je ona.

Ovu baku je motivisalo 12 unučadi koji su došli da je gledaju i bodre. Kao neko ko pati od hroničnog bola u šakama i rukama, Dona Džin je navikla da istrajava u nevoljama. Svakodnevno drži plank do tri sata, a tokom priprema za pokušaj obaranja rekorda vežbala je po šest sati dnevno, podeljenih u dva bloka od po tri sata.

 - Plank sam uključila u svoju rutinu vežbanja pre 12 godina, kad sam slomila zglob, zbog čega nisam mogla da trčim ili da dižem tegove jer sam nosila gips. Shvatila sam da je plank vežba tokom koje mogu da čitam. Zaljubila sam se u nju - rekla je Dona.

Foto:  

Svetski rekord za najduže držanje planka za žene, sa 4 sata, 19 minuta i 55 sekundi od 2019. godine, je pre Done držala Kanađanka Dana Glovacka.

Kod muškaraca, svetski rekord za najduže držanje planka pripada Čehu Jozefu Šaleku, koji je plank držao ukupno 9 sati, 38 minuta i 47 sekundi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)
Live TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen premijer Slovačke, napadač je uhapšen, a policija ga je optužila za pokušaj ubistva. Premijer se nalazi u bolnici u teškom zdravstvenom stanju. O ovoj, ali i o drugim važnim temama govorili su gosti emisije "Rat uživo", novinar Žarko Rakić i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina. Uživo u program uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

16.05.2024

19:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija