• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.03.2024

11:35

Preminuo čovek koji je 70 godina živeo sa gvozdenim plućima! Kao mali ostao paralizovan: Ovo je njegova tužna priča (VIDEO)

Printscreen You Tube/Special Books by Special Kids

Zdravlje

Preminuo čovek koji je 70 godina živeo sa gvozdenim plućima! Kao mali ostao paralizovan: Ovo je njegova tužna priča (VIDEO)

Podeli vest

Pol Aleksander, koji je ceo život proveo u gvozdenim plućima, umro je u 78. godini.

Pol Aleksander je bio paralizovan nakon što se kao šestogodišnjak,1952. godine, razboleo od dečije paralize i ceo život je proveo u gvozdenim plućima.

Njegov tim je potvrdio da je Aleksander umro u ponedeljak, u 78. godini, ne navodeći dodatne detalje.

Na Aleksandrovoj "GoFundMe stranici", Kristofer Ulmer, organizator i aktivista za prava osoba sa invaliditetom, naveo je danas: „Pol Aleksander, „Čovek u gvozdenim plućima“, preminuo je juče.

Foto: Printscreen You Tube/Special Books by Special Kids

Pol Aleksander

 

Aleksandar je proveo izvanredan život u mašini za gvozdena pluća nakon što je, kao dete, ostao paralizovan od vrata nadole.

Pošto nije mogao sam da diše, oslanjao se na mašinu da diše više od sedam decenija - čak i kada su nove tehnologije postale dostupne.

Ali uprkos fizičkim ograničenjima, Aleksandar je postigao mnogo kao autor koji je objavljivao knjige, advokat i strastveni putnik. Aleksander je ostao zapamćen  po svom trajnom pozitivnom stavu i osmehu.

Kristofer Ulmer je još naveo:

- Nakon što je preživeo dečiju paralizu kao dete, živeo je preko 70 godina u gvozdenim plućima. U to vreme Pol je otišao na koledž, postao advokat i objavljivan autor. Njegova priča je putovala daleko i naširoko, pozitivno utičući na ljude širom sveta. Pol je bio neverovatan uzor koji će se i dalje pamtiti.

Tokom izuzetnog života, Aleksandrova odlučnost je dovela do toga da je postigao niz izuzetnih dostignuća.

Sa 21, postao je prva osoba koja je završila srednju školu u Dalasu, a da nije lično pohađala nastavu.

Primljen je na Univerzitet "Southern Methodist" u Dalasu, nakon mnogo poteškoća sa administracijom Iniverziteta, a zatim je upisao fakultet prava na Univerzitetu "Teksas" u Ostinu.

Sledio je svoje snove da postane advokat na suđenju i zastupao je klijente na sudu u trodelnom odelu i modifikovanim invalidskim kolicima koja su držala njegovo paralizovano telo uspravno.

Takođe je organizovao protest za prava osoba sa invaliditetom i objavio svoje memoare pod nazivom „Tri minuta za psa: Moj život u gvozdenim plućima“.

Foto: Printscreen You Tube/Special Books by Special Kids

Pol Aleksander

 

Memoari od 155 stranica su pažljivo rađeni i za izradu im je trebalo pet godina; Pol je svaku reč napisao olovkom pričvršćenom za štap u ustima.

Pol je nadživeo oba svoja roditelja, svog brata, pa čak i svoja originalna gvozdena pluća, koja su počela da puštaju vazduh 2015. godine, ali ih je popravio mehaničar Brejdi Ričards. To je podstaknuto video snimkom na Jutjubu na kojem Pol moli za pomoć.

Ventilator, velika žuta metalna kutija, zahteva od pacijenata da leži unutra, sa uređajem čvrsto pričvršćenim oko vrata.

Deluje tako što stvara vakuum za mehaničko uvlačenje kiseonika u pluća za pacijente čiji su centralni nervni sistem i respiratorna funkcija bili pogođeni poliomijelitisom.

Dok su bili u bolnici, doktori su pokušali da nateraju Pola da sam diše, tako što su isključili mašinu, ali im to nije uspelo. Pol je samo poplaveo i onesvestio se. 

Uprkos dostupnosti modernijih ventilatora, Pol je odlučio da nastavi da koristi mašinu za gvozdena pluća jer je na to navikao.

Tokom svog života, Aleksandar nikada nije dozvolio da uređaj stane na put onome što je želeo da postigne, da putuje avionima, živi samostalno, moli se u crkvi, odlazi do okeana i zaljubljuje se.

Dok je bio na Univerzitetu, Aleksandar je upoznao Kler, sa kojom se kasnije verio. Iskreno je govorio za Gardijan o tome kako mu je njena majka zabranila da razgovara sa njenom ćerkom.

Kasnije u životu Aleksandar je izgradio blizak odnos sa Keti Gejns, koja je postala njegova negovateljica - ili njegove - 'ruke i noge', kako je sam rekao.

Gejns je počela da mu pomaže nakon što je Aleksandar diplomirao pravo, a podržavala ga je više od tri decenije. Par je rastao zajedno, a Grejs je takođe bila osoba sa invaliditetom - bila je slepa zbog dijabetesa, prenosi Daily Mail.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)
Live TV

Hoće li Vlada Crne Gore ostati pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici? Mi nemamo bližeg naroda od crnogorskog, sa njima delimo istoriju! (VIDEO)

U Kotoru se održava samit na kome učestvuje i Srbija, a kome je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa druge strane, vrh Crne Gore ostaje pri svom stavu o Rezoluciji o Srebrenici. Da li će preovladati čojstvo i čast ili će se dodvoravati zapadnim liderima? Na ovu temu u emisiji "Info veče " govorili su Željko Čurović, Savez Srba iz Crne Gore, Srđan Brac iz Centra za društvenu stabilnost i Vladimir Kljajić, politikolog.

16.05.2024

22:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija