• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.02.2024

20:00

Mobilni telefon pregreva mozak! Evo koliko tačno minuta smete da ga držite na uhu

Shutterstock

Zdravlje

Mobilni telefon pregreva mozak! Evo koliko tačno minuta smete da ga držite na uhu

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju na štetnost pričanja mobilnim telefonom.

Specijalista radiologije i kvantne medicine dr Vladimir Sinicki izjavio je da i dalje važe isti podaci do kojih se svojevremeno došlo istraživanjem sprovedenim u Americi, ako neko sate provodi razgovarajući mobilnim telefonom, rizik od dobijanja neke vrste kancera, povećava se za 50 odsto.

Sinicki je rekao da smo sada izloženiji zračenju ne samo mobilnih telefona, već i svih drugih aparata.

Moje istraživanje u ordinaciji je pokazalo da svaki razgovor telefonom preko jednog minuta izuzetno štetno deluje na organizam i dovodi do postepenog zagrevanja mozga - naveo je on, prenosi "Srpskacafe".

Foto: Shutterstock

 

Sinicki kaže da je potrebno da, u momentu kada se osoba javlja na telefon, telefon ne bude blizu glave jer su tu najjača zračenja, da se ograniče pozovi na jedan minut i da se, ako je moguće, koriste slušalice, kako bismo se što više zaštitili od zračenja.

Matematičar i stručnjak za informacione tehnologije prof. dr Petar Kočović rekao je, govoreći o 6G mreži, da je za nju, pošto je frekvenca u milimetaraskom domenu, potreban povećan broj baznih stanica i da postoji mogućnost da svaki mobilni telefon bude bazna stanica sa mogućnošću da prenese podatak na drugi telefon.

Bez obzira što su Japanci, Amerikanci i Kinezi najavili puštanje eksperimentalne faze 6G mreže, oni sada rade eksperimente na velikoj količini uređaja koji nisu samo mobilni telefoni, nego su i uređaji iz kategorije vještačke inteligencije, s obzirom da je 5G napravljen i za te potrebe - naveo je Kočović

Foto: Shutterstock

 

Objasnio je da su prvobitne mreže od 1 do 4 G bile u radio spektru, da je u mikrotalasni prebačena 5G mreža, pa su se tu vodile polemike dok nije skroz prebačena prema radio spektru, a da sada 6G mreža treba da ide i do tri teraherca, što znači da će biti u infracrvenom domenu.

Dodao je da je sve trenutno u eskperimentalnoj fazi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12