• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.01.2024

11:30

I elektronske cigarete utiču na proširene vene! Dr Jocić otkrio opasne posledice pušenja - ugroženi i mladi ljudi

Privatna arhiva

Zdravlje

I elektronske cigarete utiču na proširene vene! Dr Jocić otkrio opasne posledice pušenja - ugroženi i mladi ljudi

Podeli vest

Doktor Dario Jocić za Informer.rs ističe da pušenje sužava vene, usled čega je otežano vraćanje krvi na gore ka srcu.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, broj pušača u Srbiji starijih od 15 godina je 2,8 miliona, iako postoji obilje medicinskih dokaza o štetnosti upotrebe duvana.

Mnogo se već zna o tome kako različite supstance iz cigareta utiču na pluća, krvne sudove i, uopšteno, naše zdravlje.

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, za Informer.rs ističe da pušenje utiče na vene na dva načina.

Prvi se odnosi na neposredne posledice koje hemijske supstance iz cigareta uzrokuju na ćelijama untrašnjih zidova vena, poput zapaljenskih procesa i otoka. U tom slučaju dolazi do sužavanja vena i mada je ovo stanje privremeno, tokom vremena dovodi do trajnih promena na unutrašnjim zidovima vena, od čega one postaju krte i manje elastične.

Drugi način kako pušenje utiče na vaše vene je direktna posledica sužavanja vena, usled čega je otežano vraćanje krvi na gore ka srcu, suprotno gravitaciji. Kako se krv sakuplja, vene, koje su poslale manje fleksibilne se šire i to vodi stvaranju proširenih vena.

Upravo zbog toga, mnogi se od klasičnih cigareta okreću e-cigaretama ili takozvanom "vapingu". Iako se ovo promoviše kao manje štetna alternativa duvanskim cigaretama, beležeći rast popularnosti i među osobama bez prethodnog "pušačkog staža", čak i jedna e-cigareta može biti štetna za krvne sudove. Ovo važi i za e-cigarete koje su bez nikotina, kako je dokazalo istraživanje sa Medicinskog fakulteta Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji. Kako je istraživanje pokazalo, čak i kad je tečnost u e-cigaretama relativno bezopasna, u procesu vaporizacije, to jest stvaranja pare, dešavaju se hemijski procesi koji ove cigarete čine štetnim za unutrašnjost zidova vena i arterija.

Foto: Privatna arhiva

dr Dario Jocić

- Iako ih ne prati ista "drama" kao arterijske, venske bolesti su u porastu svuda u svetu, zahvaljujući načinu života koji vodimo i drugim faktorima rizika, koji dovode do ove bolesti. Ironično, upravo su stvari na koje možemo da utičemo, poput loše ishrane, fizičke neaktivnosti, gojaznosti, konzumiranja cigareta i alkohola, najčešći faktori rizika za pojavu proširenih vena. Srećom, upotreba cigareta, u bilo kom obliku, je faktor na koji može da se utiče - istakao je dr Jocić i otkrio detalje venskih bolesti:

- One su spore, ali nezaustavljive, ako se ne leče U prvom stadijumu pacijenti obično imaju tegobe poput povremenih bolova u nogama, grčeva, ali bez vidljivih vena ili kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova - venotonika i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Međutim, već u sledećem stepenu bolesti, proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi.

Obolevaju i mladi

- Voleo bih da razbijemo neke predrasude, kao, na primer, da su proširene vene bolest koja se javlja kod starijih osoba. Naprotiv, i mladi ljudi obolevaju od proširenih vena, čak i sportisti. Izuzetno je važno da se ne ignorišu znaci i da se vene leče, odgovarajućom metodom i pravovremeno. Većina pacijenata sa venskim oboljenjima ne shvata ozbiljnost svog stanja, dok nepravilno lečenje i loši rezultati doprinose značajnoj pojavi invaliditeta, kao i čestim odsustvovanjima s posla i sprečenosti za obavljanje određenih profesija - zaključio je dr Jocić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija