• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.12.2023

18:00

Razlika između života i smrti! 22 inovativne terapije na novoj listi lekova

Freepik.com

Zdravlje

Razlika između života i smrti! 22 inovativne terapije na novoj listi lekova

Podeli vest

Najava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da će do kraja godine na listu lekova dostupnih građanima Srbije o trošku države biti uključene dodatne 22 inovativne terapije je izuzetno značajna vest.

Inovativni lekovi poboljšaće ishode lečenja, a za mnoge pacijente će značiti razliku između života i smrti, ili značajno poboljšanje kvaliteta života.

Ovo proširenje liste, uz napore učinjene u poslednjih nekoliko godina, pokazuje da je država, na čelu sa RFZO, prepoznala značaj inovativnih lekova i da počinje da se smanjuje jaz koji postoji u dostupnosti najefikasnijih terapija u odnosu na većinu evropskih zemalja, a koji je nastao zbog višegodišnjeg zastoja u obnavljanju liste najefikasnijim terapijama tokom prethodne decenije.

Osim uspostavljanja kontinuiteta u redovnom proširenju liste inovativnim lekovima, od kako je na čelu RFZO Prof. Sanja Radojević Škodrić, posebno nas raduje najava da ćemo već od iduće godine dobiti odvojenu budžetsku liniju za inovativne lekove, što bi trebalo da garantuje stabilnost u dostupnosti nasavremenijih terapija u budućnosti.

Foto: Shutterstock

Inovativni lekovi će se ubuduće finansirati iz izdvojene budžetske linije

Na taj način će na dobitku biti svi, ali pre svega, pacijenti, kroz redovno proširenje liste svake godine najvažnijim medikamentima koje savremena medicina može da ponudi. Zatim država, koja će dobiti ne samo predvidljivost troškova po ovom osnovu već i mogućnost strateškog planiranja investiranja u različite terapijske oblasti. Na kraju i farmaceutska industrija za koju bi takva odluka države bila jasan signal za još veće investiranje i prisustvo na našem tržištu.

Od neizlečivih do hroničnih

Inovativne terapije su poslednjih decenija pokazale izvanredne rezultate u velikom broju terapijskih oblasti. Zahvaljujući inovativnim lekovima, neke do tada neizlečive bolesti su postale hronične bolesti sa kojima se živi. Takođe, kod jednog broja oboljenja sa najlošijom prognozom značajno je produženo vreme preživljavanja, dok je u mnogim hroničnim oboljenjima u velikoj meri poboljšan kvalitet života, što omogućava pacijentima da ostanu radno aktivni i produktivni članovi društva.

Foto: Shutterstock

Svi su na dobitku, pacijenti, lekari, država...

Takođe, postoji i direktna korelacija između državnog ulaganja u lekove i zdravstvenih ishoda. Veće ulaganje u inovativne terapije poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenata već se smanjuju i drugi troškovi u zdravstvenom sistemu, a pozitivno utiče na ekonomije zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!
Fudbal

Kada derbi odlučuje titulu: Karte u prodaji od 33.000 evra!

Jedan od najvećih derbija u istoriji fudbala igra se u nedelju između Galatasaraja i Fenerbahčea. Ukoliko popularna Galata ne izgubi, matematički će obezbediti titulu turskog šampionata, pa je interesovanje navijača ogromno, a cene karata astronomske!

16.05.2024

13:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija