• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.12.2023

21:20

Izborite se sa urinarnim Infekcijama! Prirodni recepti i korisni saveti

Shutterstock

Zdravlje

Izborite se sa urinarnim Infekcijama! Prirodni recepti i korisni saveti

Podeli vest

Za vreme, ali i nakon infekcije, korisno je piti sok od brusnice jer on za 20 odsto umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije Ešerihije koli.

Svaka druga žena suočava se s urinarnom infekcijom barem jednom u životu. Mogućnost ponavljanja infekcije je česta, a da do toga ne bi došlo treba se pre svega utopljavati, piti što više čajeva, a s vremena na vreme dezinfikovati mokraćne kanale jabukovim sirćetom.

Na teret Ešerihije koli može da se upiše sedamdest procenata svih infekcija urinarnog trakta. Najčešće pogađa žene, i to iz anatomskih razloga; s obzirom da je, za razliku od muškaraca, njihov mokraćni kanal kraći, bakterija iz debelog creva (gde prirodno obitava) lakše dospeva na neželjeno mesto. Kod muškaraca može da se nađe u spermi, ali su takvi slučajevi ređi.

Bez obzira na propisanu (antibiotsku) terapiju, neki od navedenih čajeva će ubrzati i olakšati lečenje, pa ih i lekari rado preporučuju.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna je vrlo dobro sredstvo za pomoć kod inficiranih mokraćnih kanala jer ima diuretičko dejstvo i ispira bakterije iz urinarnog trakta. 

Foto: Shutterstock

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna priprema se tako što se koren peršuna (oko 15 grama) nasecka na kockice, ubaci u 2 dl ključale vode i prokuva oko 5 minuta. Cedi se tek posle 15-tak minuta, a da bi mogao da ispolji sva svoja svojstva, potrebno je piti 2-3 šolje u toku dana.

Čaj i sok od brusnice

Čaj od brusnice je vrlo efikasno prirodno sredstvo u slučaju infekcije mokraćnih kanala, naročito ukoliko je infekcija izazvana bakterijama Escherichia coli. Ešerihija koli se po pravilu lepi za zidove bešike i mokraćnih kanala, u čemu je brusnica uspešno sprečava. Tako oslobođene bakterije se daleko lakše izlučuju putem urina. Za vreme, ali i nakon infekcije, korisno je piti i sok od brusnice jer on za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije Escherichia coli. 

Foto: Freepik.com

Dovoljno je popiti 1-2 šolje na dan

Za čaj od brusnice u 2 dl ključale vode potopiti jednu kašičicu, najbolje bi bilo svežih, a može i suvih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je jos vruće. Dovoljno je popiti 1-2 šolje na dan.

Uvin čaj

Uvin čaj se iz dva razloga svrstava u efikasna prirodna sredstva za upalu mokraćnih kanala nastalu pod uticajem štetnih bakterija. Prvi je što ova biljka podstiče izlučivanje mokraće, a drugi zato što ima antibakterijsko dejstvo. Dakle, dva u jednom. Pri tom treba znati da se uvin čaj pije sa dodatkom sode bikarbone (na jednu šolju čaja stavlja se pola kašičice sode bikarbone). 

Foto: Shutterstock

Uvin čaj ima i antibakterijsko dejstvo

Uvin čaj priprema se tako što se jedna kašika čaja prelije sa 2,5 dl ključale vode, nakon 15 minuta procedi, doda 1/2 kašičice sode bikarbone i pije. Preporučena dnevna doza čaja je 3, najviše 4 šolje. Ne treba ga piti duže od 4-5 nedelja u periodu od jedne godine. Preterano duga upotreba uvinog čaja je štetna za organizam i nikako nije za žene za vreme trudnoće i dojenja.

Čajna mešavina protiv upale 

Sastojci: 20 g breze, 20 g žalfije, 20 g rastavića, 20 g medveđeg grožđa (uve), 20 g belog sleza.

Beli slez odvojeno od drugih biljaka natapati u hladnoj vodi 8 sati (preko noći). Ujutru procediti, pa čaj lagano zagrejati.

Foto: novosti.rs

Beli slez

Iste večeri, ostalo bilje pomešati, uzeti 5 kašika čajne mešavine i preliti je sa 1 l ključale vode, ostaviti preko noći i ujutru procediti. Dodati čaj od belog sleza, znači sjediniti tečnost dobijenu od svih biljaka. Podeliti čaj u 5 jednakih doza i piti u toku dana, u razmacima od po nekoliko sati.

Prevencija urinarnih infekcija

* Pijte dovoljno tečnosti
* Održavajte higijenu intimne regije
* Mokrite nakon polnog odnosa
* Nosite pamučno donje rublje
* Izbegavajte zadržavanje urina
* Pravilno se brišite nakon mokrenja (od napred prema nazad)
* Izbegavajte iritantne stvari poput spermicida, mirisnih sapuna ili intimnih sprejeva
* Uriniranje nakon plivanja

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija