• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.11.2023

20:40

Za ove namirnice sigurno mislite da ne goje! I pasulj ima šećer

Freepik.com

Zdravlje

Za ove namirnice sigurno mislite da ne goje! I pasulj ima šećer

Podeli vest

Popularne galete od pirinča jesu niskokalorične, ali njihov glikemijski indeks utiče na nivo insulina drastičnije nego beli hleb ili šećer...

Ako želite da smršate ili držite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate da pazite u ishrani, savetuju nutricionisti. Poznato je da su slatkiši, hleb i testenina najveći neprijatelji vitke linije, ali postoje i neke namirnice za koje mnogi ne znaju da su prepune ugljenih hidrata i smatraju ih dijetalnim. One jesu zdrave i hranljive, ali jedite ih umereno jer velike količine mogu uticati na povećanje vaše težine.

1. Kesten

Trideset grama kestena sadrži oko 15 grama ugljenih hidrata, a ista količina kikirikija i badema samo šest grama.

Foto: Freepik.com

Kesten je daleko kaloričniji od kikirikija ili badema

2. Suve smokve

Suve smokve su superhrana, pune su vlakana i dobar izvor bakra, kalijuma i vitamina B. Ipak, kada je osušite, smokva postaje puna ugljenih hidrata. Ako pojedete samo šest suvih smokava, uneli ste više od trideset grama ugljenih hidrata. Pazite na veličinu porcije.

3. Pirinčane galete

Imaju malo kalorija, ali njihov glikemijski indeks je jedan od najviših među namirnicama, pa zato utiču na nivo insulina drastičnije nego beli hleb ili šećer. Rezultat je skladištenje masti umesto da ih vaš organizam troši. U mnogim prodavnicama ćete ih naći među zdravom hranom, što ne znači da to i jesu.

4. Keks bez šećera

Keks koji ne sadrži šećer sadrži malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenog keksa - tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

Foto: Freepik.com

Keks bez šećera ima samo malo manje ugljenih hidrata

5. Pasulj iz konzerve

Pasulj sadrži vlakna i proteine, ali u većini slučajeva onaj konzervisani ima i mnogo šećera - oko 12 grama na pola šoljice, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ako ostavite suve šljive natopljene u vodi preko noći, dobićete sok koji obiluje vlaknima, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrže i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od veštačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija