• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.11.2023

08:10

Vekovima najlekovitija biljka, a mnogi to ne znaju! Pripisuju joj se i magijska svojstva, korišćena je u raznim ritualima

Pixabay

Zdravlje

Vekovima najlekovitija biljka, a mnogi to ne znaju! Pripisuju joj se i magijska svojstva, korišćena je u raznim ritualima

Podeli vest

Malo ko i zna da se glog najčešće smatra najlekovitijom biljkom u prirodi.

Vekovima se glog koristio za lečenje ljudi i životinja, a bio je neophodan u brojnim magijskim ritualima. Uostalom, glog nam je poznat, ako ne po svojoj lekovitosti, bar iz priča i mitova da se vampiri mogu uništiti glogovim kolcem. Kakva god da su verska i magijska verovanja, činjenica je da je ova biljka, koja najviše često raste kao korov, sadrži mnoga korisna svojstva koja ga čine jednom od najlekovitijih biljaka na svetu.

U homeopatskim knjigama se navodi da je glog odličan kao lek za srce, a tinktura napravljena od njega izuzetno je efikasna u prevenciji srčanog udara. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sistema, u slučaju visokog krvnog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, jer povećava protok krvi u koronarnim krvnim sudovima. Poboljšava aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. U stvari, mnoge homeopate, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovim lekovitim svojstvima, smatraju da svako stariji od 50 godina treba povremeno da uzima tinkturu od gloga.

Foto: Pixabay

 

Brojne prednosti ove biljke

Pored srčanih tegoba, glog pomaže i kod sledećih zdravstvenih problema:

1. Umor, nedostatak energije, loš san, otežano disanje, vrtoglavica, palpitacije, nervoza, tinitus.

2. Glog je biljka koja ima najjače umirujuće dejstvo

3. Pomaže u menopauzi

4. Odličan je kao pomoć pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.

5. Jača vezivno tkivo na zglobovima

6. Smiruje probleme sa varenjem

Kada se bere?

Plodovi gloga se beru u jesen, kada su jarko crveni. Zatim se suše, ali mogu i samleti, pa osušiti i koristiti za čaj.

Napravite sami čaj od gloga

Jednu malu kašičicu iseckanog ploda gloga prelijte sa 150 ml vrele vode, poklopite posudu i ostavite da odstoji 15-30 minuta. Zatim procedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj se posebno preporučuje osobama koje osećaju pritisak i gušenje u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle zaraznih bolesti. Deca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju čaj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija