• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

01.10.2023

06:20

Male cake za dobro raspoloženje! Ovako ćete aktivirati hormone sreće - odmah ćete se osećati bolje

Freepik.com

Zdravlje

Male cake za dobro raspoloženje! Ovako ćete aktivirati hormone sreće - odmah ćete se osećati bolje

Podeli vest

Stvari poput šetnje, vežbanja, smeh i još nekoliko drugih će vam odmah popraviti raspoloženje.

Svako ponekad zapadne u neko loše raspoložnje, najčešće praćeno melanholijom i bezvoljnošću. Međutim, kako biste se izvukli iz ovog stanja, postoji nekoliko stvari koje će vam u tome pomoći. 

Kako da brzo aktivirate vaše hormone sreće, otkrila je nuricionistkinja Ivana Mišić:

- Za dobro raspoloženje su zadužena 4 glavna hormona, mada postoji i niz sporednih koji na svoj način utiču na osećanje zadovoljstva, blagostanja i ispunjenosti. Sporedni su: progesteron, estrogen, adrenalin i dr., a kada govorimo o glavnim hormonima sreće onda najčešće mislimo na serotonin, dopamin, oksitocin i endorfin.

Kako da na prirodan način utičete na svoje dobro raspoloženje?

Izađite u šetnju 

Provedite slobodno vreme na otvorenom, na suncu. To je odličan način da povećate nivo endorfina i seratonina.

Vežbajte

Naterajte sebe na bilo koji vid fizičke aktivnosti. Idite u teretanu, na trčanje ili džogiranje, jogu, pilates, šta god da odaberete pored benefita na vaše fizičko zdravlje, benefiti na vaše mentalno zdravlje su ogromni!

Foto: Freepik.com

vežbanje

Smejte se što više

Može vam pomoći u ublažavanju osećaja anksioznosti ili stresa i poboljšanju lošeg raspoloženja, povećanjem nivoa dopamina i endorfina.

Meditirajte

Ako ste upoznati sa meditacijom, možda već znate za njene brojne dobrobiti za zdravlje - od poboljšanja sna, do smanjenja stresa.

Meditacija se povezuje sa povećanom proizvodnjom dopamina. Takođe može da podstakne oslobađanje endorfina.

Dobro se naspavajte

Spavanje od 7 do 9 sati svake noći, može pomoći u obnavljanju ravnoteže hormona u vašem telu, što će vam verovatno pomoći da se osećate bolje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12