• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.09.2023

17:00

Obratite pažnju na usne! Ranice mogu ukazivati na ove 4 opasne bolesti

Freepik.com

Zdravlje

Obratite pažnju na usne! Ranice mogu ukazivati na ove 4 opasne bolesti

Podeli vest

Iako su ranice na usnama često samo znak oslabljenog imuniteta, mogu biti i signal upale pluća.

Nije neobično da vam se ponekad, usled hladnoće ili pada imuniteta pojavi groznica na usni. Međutim, u nekim situacijama ranice na usnama mogu ukazivati na ozbiljne bolesti.

HIV

Kada imate čir na unutrašnjoj strani usana, koji nikako ne nestaje, to može biti znak HIV-a.

HIV napada imuni sistem i u nekim slučajevima može dovesti do side, ako je samoodbrana tela kompromitovana toliko da je život pacijenta ugrožen.

Ne postoji lek za bolest, ali postoje lekovi koji omogućavaju ljudima sa virusom da žive dug i zdrav život, pod uslovom da se rano otkrije.

Upala pluća

Svako ima ispucale usne s vremena na vreme i obično nema razloga za brigu. Međutim u nekim slučajevima, posebno kod dece, ljuskave usne mogu biti znak upale pluća.

Upala pluća se često se razvija nakon bolesti poput gripa ili drugog virusa.

Foto: freepik

usne

Rak

Ukoliko imate ranu na usnama koja neće da zarastate, to takođe može biti znak raka usta. Rak usana se javlja na koži usana, ali je najčešći na donjoj usni.

Prema klinici Mejo, većina karcinoma usana su karcinomi skvamoznih ćelija, koji se prilično lako leče, a može biti uzrokovan prekomernim izlaganjem suncu i pušenjem.

Sindrom iritabilnih creva (SIC)

Ako primetite pucanje u uglu usana, možda patite od stanja koje je povezano sa  SIC.

Stanje kože, poznato kao ugaoni heilitis, uzrokuje natečene crvene mrlje u uglovima usta i često se dešava kada je u telu malo određenih vitamina i minerala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija