• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

20.09.2023

09:40

Zaboravićete na brzu hranu! Nutricionistkinja otkriva kojih 9 namirnica olakšava simptome PMS-a

Shutterstock

Zdravlje

Zaboravićete na brzu hranu! Nutricionistkinja otkriva kojih 9 namirnica olakšava simptome PMS-a

Podeli vest

Namirnice poput mleka, banana, pasulja, lososa i mnoge druge će vam ublažiti simptome pms-a.

Kada se radi o pms-u, žene reaguju na različite načine, osećajući kako fizički bol, tako i emocionalne promene. 

Međutim, iako određeni lekovi mogu da pomognu kod toga, takođe postoji i prirodniji način da se izborite sa ovim problemom. 

Nutricionistkinja Nataša Đukić otkriva na koji način ishrana može da bude vaše rešenje: 

- Predmenstrualni sindrom (PMS) može izazvati različite simptome kod žena, uključujući emocionalne, fizičke i psihološke promene.

Iako ne postoji jedan univerzalni plan ishrane koji će svima pomoći, neke namirnice mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a kod nekih žena - navodi nutricionistkinja i ističe da takođe, fizička aktivnost, smanjenje stresa i dobar san mogu doprineti ublažavanju simptoma PMS-a.

Namirnice bogate kalcijumom

Namirnice bogate kalcijumom, kao što su mleko, jogurt i spanać, mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, uključujući napetost dojki, promene raspoloženja i nadutost.

Namirnice bogate magnezijumom

Magnezijum može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju nadutosti. Orasi, bademi, spanać i avokado su dobri izvori magnezijuma. 

Vitamin B6

Hrana bogata vitaminom B6, kao što su piletina, riba, banane i integralne žitarice, može pomoći u regulisanju raspoloženja i smanjenju nervoze. 

Omega-3 masne kiseline

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina, orašastih plodova i lanenih semenki, mogu pomoći u smanjenju upale i bolova u stomaku. 

Foto: Shutterstock

losos

Voće i povrće

Sveže voće i povrće sadrže vlakna i antioksidanse, koji mogu pomoći u regulisanju probave i smanjenju nadutosti.

Voda

Dovoljan unos vode je ključan za održavanje hidratacije i smanjivanje nadutosti. 

Čajevi

Biljni čajevi, poput čaja od kamilice ili čaja od mente, mogu pomoći u smirivanju i opuštanju. 

Namirnice bogate cinkom

Namirnice bogate cinkom poput crvenog mesa, semenki bundeve i integralnih žitarica, mogu pomoći u održavanju hormonske ravnoteže. 

Namirnice bogate vlaknima

Integralne žitarice, pasulj, povrće i voće bogato vlaknima, mogu pomoći u regulisanju probave i smanjenju nadutosti. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

'Režim u Prištini vraća u najtamnije dane' - Srpska lista: Kurti nastavlja sa kršenjem osnovnih prava
Politika

'Režim u Prištini vraća u najtamnije dane' - Srpska lista: Kurti nastavlja sa kršenjem osnovnih prava

Srpska lista saopštila je danas da režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, dok se čeka da predstavnici međunarodne zajednice konačno konkretno deluju, i da "anemična saopštenja" sa "pozivima obema stranama" zamene konkretnim merama i odlukama zbog kršenja prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, nastavlja sa progonom Srba i kršenjem osnovnih ljudskih, verskih i građanskih prava i vraća nas u "najtamnije dane iz prošlosti".

14.05.2024

16:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19