• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2023

11:11

Može dovesti do prevremenog porođaja! Sve šta treba da znate o stomačnom virusu u trudnoći

freepik

Zdravlje

Može dovesti do prevremenog porođaja! Sve šta treba da znate o stomačnom virusu u trudnoći

Podeli vest

Stomačni virus u trudnoći može napraviti velike probleme i mami i bebi, pa čak i dovesti do prevremenog porođaja.

Stomačni virus sam po sebi je veoma neprijatna stvar, međutim, kada je javi u trudnoći, zahteva dodatnu pažlju, s obzirom na to da postaje potencijalni rizik za mamu i bebu.

Virusne infekcije, poznatije i kao stomačni grip, uzrokuju različite vrste virusa kao što su norovirus, rotavirus i adenovirus.

Simptomi 

Najčešći simptomi stomačnog gripa su mučnina, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku i ponekad groznica. Ipak, za vreme trudnoće, ovi simptomi mogu biti posebno neprijatni, ali i imati ozbiljnije posledice.

Uglavnom se kod ljudi virusna infekcija i simptomi sami povlače za nekoliko dana, međutim, kod trudnica,zbog promena u imunološkom sistemu, nivou hormona i adaptacije tela na trudnoću, ponekad dolazi do razvijanja ozbiljnijih simptoma.

Rizici stomačnog virusa po trudnoću

Dehidratacija:

Često povraćanje i dijareja mogu dovesti do dehidratacije, koja ako je težeg stepena može zahtevati medicinski tretman i predstavljati rizik i za majku i za bebu. Dehidratacija može uzrokovati nisku količinu plodove vode (oligohidramnion) i smanjen protok krvi kroz posteljicu, što može dovesti do usporenog rasta ploda, prenosi trudnocaizdravlje.rs.

Nutritivni nedostaci:

Neadekvatna apsorpcija hranljivih materija tokom stomačne infekcije može uticati na ishranu majke i potencijalno uticati na razvoj fetusa. Nedovoljni unos hranljivih materija može dovesti do niske porođajne težine kod novorođenčadi.

Foto: Shutterstock

trudnica

Prevremeni porođaj:

U nekim slučajevima, virusne infekcije stomaka mogu povećati rizik od prevremenog porođaja. Ovo se može dogoditi zbog aktivacije imunog sistema majke kao odgovora na infekciju, što može izazvati kontrakcije materice i rano otvaranje grlića materice.

Smanjeni fetalni pokreti:

Infekcija i dehidratacija kod trudnice mogu dovesti do smanjenih fetalnih pokreta. Ovo zahteva pažljivo praćenje i može biti znak smanjenog protoka krvi kroz posteljicu i posledične smanjene oksigenacije ploda. Smanjeni fetalni pokreti mogu biti indikacija oštećenja zdravlja fetusa i zahtevaju dalju medicinsku evaluaciju.

Prevencija

Postoje načini na koje ćete smanjiti rizik od virusnih infekcija, a oni uključuju:

Izbegavanje kontaminirane hrane ili vode:

Izbegavajte sirovu morsku hranu, nepasterizovane mlečne proizvode i neobrađene izvore vode koji mogu biti nosioci virusnih patogena.

Često pranje ruku:

Temeljno operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno pre jela ili pripreme hrane, i posle upotrebe toaleta ili menjanja pelena.

Foto: freepik

trudnica

Bezbedno rukovanje hranom:

Pratite pravila bezbednosti hrane tako što ćete temeljno oprati voće i povrće, izbegavati nedovoljno pečeno ili sirovo meso, i obezbediti pravilno skladištenje i termičku obradu hrane.

Lični prostor i higijena:

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju virusne infekcije i podstaknite pravilne higijenske navike među članovima porodice i bliskim kontaktima.

Higijena okoline:

Dezinfikujte često dodirivane površine kao što su kvake, radne površine i telefoni kako biste smanjili širenje virusa.

Kada se posetiti lekara?

U narednim slučajevima je važno potražiti pomoć lekara:

- Nemogućnost zadržavanja tečnosti duže od 24 sata

- Gubitak svesti

- Izražen osećaj slabosti

- U slučaju da ne oseća pokrete ploda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija