• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

26.07.2023

21:00

Nije samo žeđ! Ovih 7 znakova pokazuju da ste dehidrirali

pexels.com

Zdravlje

Nije samo žeđ! Ovih 7 znakova pokazuju da ste dehidrirali

Podeli vest

Ukoliko osećate da su vam suva usta, primećujete da se manje znojite i imate još nekoliko drugih simptoma, to su znaci da ste dehidrirali.

Veoma je važno osluškivati organizam i znati da prepoznate da mu date ono što mu je u tom trenutku potrebno. Međutim, takođe bi trebalo i da neke situacije preduhitrite i ne dozvolite da se dogode, poput dehidratacije.

Detaljnije o pravilnom unosu vode i simptomima koji pokazuju da ste već dehidrirali, otkrila je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Znate za ono pravilo: ako ste ožedneli, to je već znak blage dehidratacije. Suva usta su još jedan od čestih simptoma ovog stanja, koje nastaje onda kada se ne unosi dovoljno vode, a povećan je gubitak tečnosti: zbog dijareje, povraćanja ili, tokom ovih toplih dana, zbog povećanog znojenja - navodi nutricionistkinja i ističe da je potreba organizma za vodom individualna, a 30-35 ml po kilogramu telesne težine je računica kojom ćete doći do vaše idealne količine vode.

Foto: Pixabay

pijenje vode

- Ne čekajte da ožednite, nego pijuckajte vodu što češće tokom dana. Ako vam to predstavlja problem, ne pije vam se, probajte sa ubacivanjem raznog voća u nju.

 I jedenje voća, naročito onog koje ima bogat sadržaj vode (lubenica, dinja, nektarina...), pomoći će vam u hidrataciji organizma.

Sokovi, pogotovo industrijski koji sadrže velike količine šećera, nisu zamena za vodu - ističe nutricionistkinja i izdvaja najčešće simptome dehidratacije:

- Jaka žeđ
- Smanjeno znojenje
- Suva usta
- Smanjena količina urina
- Koncentrovan urin (taman)
- Blaga konfuzija
- Tahikardija


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)
Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)

Milorad M. (42), vlasnik stovarišta iz okoline Novog Bečeja, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a nakon što je sinoć oko 21 sat na putu između naseljenih mesta Novi Bečej i Kumane automobilom marke "mercedes GLE" naleteo na bicikliste, majku Moniku Isakov (36) i maloletnu decu, koji su vozili osvetljenim putem.

26.05.2024

15:18

Sport

Planeta

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!
NEVEROVATNO

Rusi zaprepašćeni rečima Bajdena! Zar je ovo izgovorio?! Moskva reagovala istog momenta: Imamo krindž godine!

Kada govori o tome da su Amerikanci "nezamenljiva nacija, jedina supersila na svetu i glavna demokratija", predsednik SAD Džozef Bajden iz nekog razloga ne spominje američki državni dug i nekontrolisano štampanje novca, ukazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova u nedavnoj objavi na Telegramu, ocenivši da je to "krindž godine".

26.05.2024

20:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija