• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.07.2023

16:00

Letnja pretnja iz tanjira: Upoznajte 3 najčešća oblika trovanja hranom

Shutterstock

Zdravlje

Letnja pretnja iz tanjira: Upoznajte 3 najčešća oblika trovanja hranom

Podeli vest

Pridržavanje mera higijene, konzumiranje dobro termički obrađene hrane i pažljiv izbor namirnica su važni koraci u sprečavanju ovih oboljenja.

Tokom letnjeg perioda, trovanje hranom postaje posebno aktuelna tema. Postoje tri najčešća tipa trovanja: salmonela, stafilokoke i botulizam. Svako od ovih oboljenja nosi sa sobom ozbiljne simptome i zahteva brzu reakciju. Upoznajte se sa svakim od ovih oblika trovanja, njihovim izvorima i simptomima, ali i sa merama koje možete da preduzmete kako biste se zaštitili od njih.

Salmonela

Na prvom mestu najčešćih trovanja hranom tokom letnjeg perioda je već ozloglašena bakterija salmonela. Leti je aktuelna zbog povišene temperature pogodne za njeno razmnožavanje, a izvor zaraze su nedovoljno termički obrađeno meso i jaja. Inkubacija traje od 8 do 48 časova, a bolest se javlja naglo u vidu malaksalosti, bola u trbuhu, mučnine, povraćanja i dijareje (do dvadeset stolica na dan). Lekaru se treba javiti odmah zbog moguće dehidratacije, a ovo naročito važi za decu koja teže nadoknađuju izgubljenu tečnost. U cilju preventive jedite samo ono što je dobro kuvano i pečeno, izbegavajte nedovoljno termički obrađene namirnice, a voće i povrće pre upotrebe dobro operite.

Foto: Shutterstock

Sladoled sa živim jajima je leti posebno opasan

Stafilokoke

Na drugom mestu je trovanje stafilokokama, a izvor bolesti je osoba koja priprema hranu ili rukuje namirnicama. Bakterija može da se nađe u siru, mleku i mesu (zabeležena su masovna trovanja burekom usled kontaminiranog sira ili mesa), zatim sladoledom (kontaminacija mleka ili jaja u prahu tokom proizvodnje ili transporta), a svako mleveno meso je takođe pogodna sredina za razmnožavanje (ćevapi često mogu da budu izvor zaraze). Inkubacija traje 2-6 sati, a simptomi se javljaju veoma brzo. Trovanje prati mučnina, nelagodnost u stomaku, nezadrživo povraćanje (sve uzete hrane, želudačnog soka i na kraju žuči), jaki grčevi i učestale stolice (10-30 dnevno). Razlika u odnosu na trovanje salmonelom je što nije praćeno temperaturom. Lekaru se javite odmah, a sir, mleko i meso kupujte samo na proverenim mestima.

Foto: Pixabay

Mesne i riblje konzerve mogu da budu izvor zaraze

Botulizam

Na trećem mestu, ali najopasniji od svih, jeste botulizam, trovanje bakterijom koja deluje na nervni sistem. Bolest se prenosi preko suhomesnatih proizvoda, mesnih i ribljih konzervi koje su zaražene bakterijom iz creva životinja prilikom klanja ili konzerviranja. Inkubacija traje 3-36 sati ili duže, a simptomi nisu karakteristični za trovanje hranom, odnosno nema nelagode u stomaku (povraćanje i proliv su retki). Javljaju se glavobolja, malaksalost i zatvor, osoba dvostruko vidi, govori šapatom, teško guta, a lučenje pljuvačke, suza i znoja je smanjeno. ODMAH se javite lekaru kako biste primili antibotulinski serum, u protivnom zbor respiratorne insuficijencije u roku od 2-4 dana nastupa smrt.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija