• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.04.2024

19:30

Objavljena lista najboljih sireva na svetu! Iznenadiće vas koji se našao na 9. mestu

Shuterstock

Zanimljivosti

Objavljena lista najboljih sireva na svetu! Iznenadiće vas koji se našao na 9. mestu

Podeli vest

Poznati kulinarski magazin "Tejst atlas" i ove godine je objavio čuvenu listu najboljih sireva na svetu. U top deset najboljih sireva za 2023. i 2024. godinu našao se i sir iz našeg komšiluka.

 Na prvom mestu liste najboljih sireva na svetu se, očekivano, nalazi se italijanski parmezan (parmigiano reggiano), kom su posetioci spomenute stranice dali ocenu 4,68.

Parmezan je tvrdi, polumasni žuti sir od kravljeg mleka. Potiče iz okoline italijanskog grada Parme, odakle mu dolazi ime.

Foto: Shuterstock

parmezan

Nakon parmezana, sledi još italijanskih sireva - mozzarella di bufala campana i stracchino di crescenza, a onda i grčki sir graviera naxou. Oni su zapravo dobili istu ocenu: 4,64.

Foto: Shuterstock

mocarela

 

Na petom mestu je portugalski queijo serra de estrella (4,63), na šestom italijanski sir buratta (4,62), na sedmom francuski saint-andre (4,61), a na osmom reblochon (4,55), takođe francuski sir.

Foto: Shuterstock

reblošon

 

Pljevaljski sir, koji se proizvodi u Crnoj Gori, zauzeo je deveto mesto s ocenom 4,55.

Pljevaljski sir je glavna namirnica mnogih crnogorskih jela. On se tradicionalno proizvodi od sirovog kravljeg mleka. Ima jak ukus i kremastu strukturu. Njegove jedinstvene arome rezultat su procesa sazrevanja koji se odvija u posebno dizajniranim drvenim kacama.

Isečeni sir se posoli, stavi u drvene kace, a zatim potopi u salamuru. Treba mu 15 dana da sazri, nakon čega je spreman za konzumaciju. Toliko je popularan da postoji i godišnja manifestacija Dani pljevaljskog sira, na kojoj brojni proizvođači iz pljevaljskog kraja predstavljaju svoje sireve.

Foto: Shuterstock

pljevaljski sir

 

Deseto mesto na listi "Tejst atlasa" je zauzeo francuski mont d'or s ocenom 4,54.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija