• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.07.2023

15:00

Šokantno otkriće u Indijskom okeanu! Naučnici nisu mogli da veruju svojim očima (FOTO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Šokantno otkriće u Indijskom okeanu! Naučnici nisu mogli da veruju svojim očima (FOTO)

Podeli vest

U Indijskom okeanu postoji "gravitaciona rupa“, odnosno oblast u kojoj je Zemljina gravitaciona sila slabija, njena masa niža od normalne, a nivo mora niži za nekih 100 metara.

Ova anomalija dugo je zbunjivala geologe, a sada su stručnjaci sa Indijskog instituta za nauku u Bengaluruu pronašli veoma dobro objašnjenje za njeno nastanak – oblake magme koji dolaze iz dubina planete, a koji su slični onima koji dovode do stvaranja vulkana.

Koristeći superkompjuter, naučnici su sproveli simulacije o mogućem poreklu tog područja, čak pre 140 miliona godina. Simulacije su pokazale da je uzrok "gravitacione rupe" drevni okean koji više ne postoji.

 - Dakle, tehnički to nije sfera, već elipsoid, jer kako se planeta rotira, srednji deo izboči ka spolja - dodala je ona.

Naša planeta nije homogena po gustini i svojstvima, neke oblasti su gušće od drugih, što utiče na površinu Zemlje i njenu gravitaciju.

 - Ako biste izlili vodu na površinu Zemlje, nivo koji voda zauzima naziva se geoid, a kontroliše ga razlika u gustini materijala unutar planete -  rekao je Goš, a prenosi CNN.

 

 

Indijski okean "Gravitaciona rupa“, zvanično nazvana dno geoida Indijskog okeana, najniža je tačka u geoidu i njegova najveća anomalija gravitacije. Formira kružnu depresiju koja počinje odmah pored južnog vrha Indije i pokriva oko 3 miliona kvadratnih kilometara.

Anomaliju je otkrio holandski geofizičar Feliks Andris Vening Majnes 1948. godine i od tada se smatra misterijom.

Da bi pronašli moguće objašnjenje, Goš i njene kolege su koristile kompjuterske modele da vrate sat 140 miliona godina unazad da vide kako je planeta tada izgledala.

 - Kontinenti i okeani bili su na veoma različitim mestima, a struktura gustine je takođe bila veoma različita - kaže Goš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija