• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.07.2023

09:25

Znate li razliku između "izvor vlakana" i "visok sadržaj vlakana"? Evo šta znače ovi natpisi na proizvodima

freepik

Zanimljivosti

Znate li razliku između "izvor vlakana" i "visok sadržaj vlakana"? Evo šta znače ovi natpisi na proizvodima

Podeli vest

Proizvođači lako zbune potrošače, s obzirom na to da su ovi pojmovi slični, ali je razlika u procentualnom sadržaju vlakana.

Postoje određeni zakonski propisi, koji proizvođače sprečavaju da navode tvrdnje koje nisu istinite. Ipak, proizvođači umeju da "upakuju" stvari tako da zbune potrošače, koji onda misle da kupuju jedno, a zapravo dobijaju drugo. 

Kako bi rešila sve nedoumice, nutricionistkinja Marija Đurković je objasnila razliku između dva najčešća natpisa, koja možete videti na nekim prehrambenim proizvodima.

- Moramo da vas podsetimo i da sam natpis da je neki proizvod bogat izvor proteina ili vlakana, ne znači odmah da je proizvod dobar, pa uvek pogledajte i šta piše na poleđini - sastav je merodavniji od "krupnih slova" koje bodu oči - navodi Marija.

Izvor proteina 

Izjava da je neka hrana izvor proteina i svaka izjava koja bi mogla imati isto značenje, može se staviti samo ako najmanje 12 posto energetske vrednosti proizvoda potiče od proteina.

Foto: pexels.com

kupovina

Visok sadržaj proteina

Izjava da neka hrana ima visok sadržaj proteina i svaka izjava koja bi mogla imati isto značenje (npr. bogata proteinima) može se staviti samo ako najmanje 20 posto energetske vrednosti proizvoda potiče od proteina.

Izvor vlakana

Izjava proizvođača da je neka hrana izvor vlakana i svaka izjava koja bi mogla imati isto značenje, može se staviti samo ako proizvod sadrži najmanje 3 grama vlakana, na 100 grama proizvoda ili najmanje 1.5 gram vlakana, na 100 kalorija.

Visok sadržaj vlakana

Izjava da neka hrana ima visok sadržaj vlakana i svaka izjava koja bi mogla imati isto značenje (npr. bogata vlaknima), može se staviti samo ako proizvod sadrži najmanje 6 grama vlakana na 100 grama proizvoda ili najmanje 3 grama vlakana, na 100 kalorija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19